Мерки за ускоряване на ваксинационния процес набеляза областният кризисен щаб по здравеопазване на разширено заседание днес. То бе ръководено от председателя на щаба – областният управител инж. Светослав Славчев, участваха представители на РЗИ, общините, болниците в област Ловеч, РЗОК, ОДМВР, РДПБЗН, ЦСМП. Щабът бе свикан в изпълнение на призива на министъра на здравеопазването за ускоряване на ваксинационния процес на местно ниво. Д-р Стойчо Кацаров препоръчва общините в областта да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места. Целта е постигане на високо ваксинално покритие в цялата страна.

Сред мерките, приети на заседания на общинските щабове по здравеопазване и предложени и одобрени днес, са широка разяснителна кампания, която навсякъде вече е в ход – разпространяване на флаери и други печатни материали, кампанийно присъствие в социалните мрежи, организиране от кметовете на населените места на срещи с общопрактикуващите лекари и изготвяне на списъци на желаещи да се ваксинират, провеждане на срещи с клубовете на пенсионера и читалищата, срещи с ромското население, активна работа на здравните медиатори по разясняване на ползите от ваксинирането. В някои от общинските центрове вече са открити горещи телефони, на които желаещите да се ваксинират може да се запишат, изработени са видеоклипове с послания. От общините заявиха готовност да съдействат с транспорт за хората от селата, които не могат да се организират на място, да бъдат превозени до пункт за ваксиниране.

Решено бе да се засили и контролът по спазването на противоепидемичните мерки – да се правят съвместни проверки от общините, МВР и РЗИ.

До министъра на здравеопазването ще бъде изпратено писмо с предложение за по-активна национална разяснителна кампания, както и да се разработи пакет за диагностика и лечение на болни от ковид от лекарите в извънболничната помощ, за да се облекчат лечебните заведения.

В област Ловеч до момента с приключен ваксинационен цикъл са 16 543-има, или 13,4 % от населението, съобщи главният секретар на РЗИ Маруся Върбанчева, само с първа игла са 17 675 – идентично с нивото в национален мащаб. От медицинския персонал са ваксинирани 49,2 на сто, учителите – 25,32 %, възрастните в социални домове – 37,78 %, хората на 65+ години – 39,1 %.

Към 12 ч. днес общодиагностицираните случаи в областта са 5983. Активните случаи 159, от които 117 на домашна изолация и лечение и 42-ама хоспитализирани.  Излекуваните лица са 5453, починалите 371. Под карантина са 495-има.

Регистрираната 14-дневна заболеваемост към 19 август е 118,3  на 100 хиляди население. Вчера са диагностицирани 11 нови случая на Ковид-19 – трима са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение и изолация.