Само няколко дни след Празника на празниците – Възкресение Христово,   предлагаме на вашето внимание още един друг феномен – народните художествени занаяти. Хора на изкуствата от три континента ще представят своите произведения, въплътили в себе си духа на своята национална идентичност и културно многооразие. Допира до творчеството  на някои от най-древните култури в света  ще бъде за всички нас едно  неповторимо и вълнуващо духовно преживяване.

Три дни майстори от България, Русия, Полша, Япония, Китай, Индия, ОАЕ, Иран, Турция, Сърбия, Гърция, Мароко, Алжир и Палестина, ще ваят пред нас своите хидонистични космогонии,   отвеждаки ни в   света на красотата и изяществото.   В този приказен свят на изкуството всеки предмет разказва своята собствена история. Произведенията на изящните  и приложни изкуства, магията  на занаятите, музиката, песните и танците,  ще   ни  направят  част от атмосферата на вековните  културни традиции на различните народи.

В международният   фестивал   на занаятите и изкуствата участват  14 държави под мотото – обединени в многообразието. На обща експозиционна площ от 1 200 кв.м. са показани над  830  ескпоната, на 76  участници. Целта ни е изграждайки устойчиви  културологични  мостове, разстоянието и различията помежду ни да са по-лесно преодолими, чрез универсалния език на изкуствата.

 

Освен международните участници ние, също има какво да покажем, и с какво да впечатлим, не само българските, но и своите чуждестранни гости.

 

В Зала №1  е експонирана  обща изложба по керамика на троянските майстори – Магията на глината. Представени са цяла плеада от талантливи майстори, чиито произведения разтъсващо обновяват сетивата ни.

 В зала №2 за художествена обработка на текстил представяме експозицията на задругата на майстори на народните художествени занаяти.

В зали №3 и №4 на Изложението са показани предмети на занаятите и приложните изкуства на държавите участнички в международния фестивал. Освен експозиционна част и демонстрация на различни занаяти, характерни за техните културни традиции,  всяка държава ще представи още и музикални и танцови изпълнения, както и традиционна кухня. Кулинарни изкушения ще представят Русия, Индия, Китай, ОАЕ, Палестина и Мароко. Музикални и танцови изпълнения  на състави от Русия, Китай, Индия и България.

„За нас международният Фестивал  на занаятите и изкуствата е още една  сбъдната мечта за превръщането на Националното изложение в  международен център на занаятите», сподели управителя на Изложението Иван Чакъров. Тази година Япония ще представи оригами, кири-е и пиксел арт. Оригами е едно от най-древните и разпространени изкуства на Япония. И малки и големи ще могат да се докоснат до това изкуство и да се научат как да правят фигурите от сгъната хартия. Кири-е е малко познато изкуство в България. Представлява създаване на картини чрез изрязване на един лист хартия. Картините могат да бъдат много детайлни и да наподобяват графики. Пиксел арт е създаване на картинки от мъниста, които се гладят с ютия и остават слепени. Създадените картинки са много хубави и са чудесни за подарък, декорация или подложки за чаши, а темите са вдъхновени от японските популярни 8-битови игри. Колекцията на Иран пристигна само преди няколко дни и ще бъде показана за първи път на международния фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак.  Палестина също ще участват с нова експозиция от артефакти и костюми. От гр. Нинбо, Китай пристигат 6-ма майстори, които ще демонстрират  дърворезба с позлата и лак, бродерия със златна и сребърна нишка, изработване на фигурки от тесто, изкуството на променящото се изражение на лицето и музикални изпълнения. Полша  ще представи уркшоп  по изработване на  украси от рязана хартия. Мистиката на Индия можем да усетим обличайки сари, любувайки се на индийските танци или рисуване с къна.  Чаената церемония на Мароко, ще ни върне в приказната атмосфера на 1001 нощ.  Рисуване върху вода (ебру) и други традиционни занаяти можем да видим на щанда на Турция. Майстори от Сърбия ще ни презентират изкуството за изработване на корони и огледала. През трите дни  програмата на фестивала е изпълнена с интересни събития, където всеки може открие , изкуството, което го докосва и вълнува.

«Тази година междунродният фестивал на занаятите и изкуствата- Орешак 2019 ще  бъде  един невероятен  празник на сетивата.   Наситен с много дух и настроение , ще радва очите и душите, на всички избрали да бъдат част от това световно културно пътешествие» , каза управителят на Националното изложение Иван Чакъров.