dav
dav

Във връзка с 16 ноември – Международен ден на толерантността, се проведе специално събитието  в Регионален център гр. Ловеч. Организатори бяха Общинският съвет по наркотични вещества/ОСНВ/, екип от  Превантивно- информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ гр. Ловеч, Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /ОКБППМН/ , Регионална библиотека ,, Проф. Б. Цонев” и Регионален център- Ловеч, организираха съвместно мероприятие. В инициативата взеха участие деца от Помощно училище ,,Васил Левски” и Регионалния център. Обединени от идеята, че толерантността е добродетел, всички заедно се забавляваха, изработваха коледни играчки и участваха в различни интерактивни  игри. На всички участници бяха раздадени превантивно- информационни материали, свързани с този ден.
Толерантността е добродетел, която помага за достигането на разбирателство и замяната на войната с мира. Тя помага на обществата да преодолеят предразсъдъците и негативните стереотипи. Средство е за борба с омразата и разделението между „ние“ и „те“. Всеки човек притежава изконно право да бъде уважаван и ценен, независимо от особеностите, които го отличават от другите хора. Многообразието в света трябва да се приема като богатство, не като проблем. Толерантността е условие за демокрация и устойчиво развитие.
През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и да разпространяват идеята за разбирателство между народите. Преди това на 16 ноември 1995 г. страните членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. По този начин се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията