Павлин Иванов

Сагата за ловешката болница , която продължава повече от 12 години, придоби ново измерение. В нея се намесиха и потърпевши от помощта, която лекарите и сестрите не са оказали по адекватен начин на болни.

Историята с Болницата е толкова дълбока и многопластова, че вече е изключително трудно да се намери благоприятен изход към постигане на баланс.

Все повече пациенти публично се оплакват, че те или техни близки са били „объркани“ с грешни диагнози, получили са лошо отношение, свидели са на непрофесионализъм, довеждаш нерядко до лоши последици. Потърпевшите от некачествените здравни грижи, не подкрепят, при това по категоричен начин, протестите на медиците и търсят решение на своите здравословни проблеми в Плевен, София, дори Троян.

Смятат, че Болницата вече е дори опасна, защото е напусната от добрите специалисти, няма лекарства, техника и технологии за съвременна медицина.

Друга част от обществото, подкрепя медиците и настоява за запазване на Болницата. Има достатъчно примери за спасени хора, за излекувани трайно, за получено добро отношение и грижа в критични моменти.

Лекари, сестри и медицинския персонал настояват за изплащане на заплатите си, които не са получавали от декември 2017 г. И с право. Макар да игнорират всеки разговор за грижите, които дават на хората нуждаещи се от здрава помощ, злоупотребите, за които знаят, както и нивото на техните колеги в чисто професионален план, все пак имат право да изискват незабавно да получат заплатите си, защото полагат труд.

Местната власт в лицето на кмет и Общински съвет, по различни подбуди, категорично не се меси в мача, изключвам солови акции и снимки, поради няколко причини:

  • Не разбират същността на проблема, нито имат идея от конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети
  • Заинтересовани са лично, в зависимост от това, в кой „лагер“ са техните интереси. Следователно, нямат интерес да се бутат там, където атовете се ритат (разбирай високата топка играчи)
  • Реалната грижа за населението не е сред важните неща, които защитават със зъби и нокти (разбирай чисто финансови интереси и възможността за търговия с влияние в личен интерес)
  • Не разбират нищо от право, мениджмънт, търговски сделки и не виждат елементарните възможности за бързо справяне с критичната ситуация

Държавната власт, която при министър Петров разбуни кошера, тръгна смело и за добро, да сложи край на далаверите и да стабилизира Болницата. Явно, намесата на бившия вече министър в тази клоака му струваше поста и надеждата за развръзка се отложиха неизвестно за кога.

Държавата, мажоритарен собственик на Болницата, очевидно се разяжда от войната на двете лобита. Местните представители на същата тази държава, избухнаха за кратко и разбраха, че интересите и бизнеса са доста над тяхното ниво и прибраха байраците. Днес дори смешният им ПР се загуби в небитието.

Репресивните органи на държавата, също са намесени в битката. Кога с действия, кога с очевадно бездействие, тези призвани да търсят и налагат законност и справедливост, също са използвани, в зависимост от влиянието на „силните на деня“. Някак си, не е нормално, след години публично обявени съмнения, а днес видим катастрофален резултат, да няма нищо реално свършено. Никой не е в затвора, никой не е смачкан от правосъдието, заради поголовните, явни за всички, документално ясни и прозрачни злоупотреби.

И така, докато всички са разделени според различните си частни интереси, хората продължават до умират или да бягат в други градове, а радикално решение, така и никой не иска да вземе. Независимо дали вдигане на белия байрак или очакваното – Болница предоставяща качествени здравни грижи.

10 коментара

  1. Едно е вярно. Болницата в този вид не може да съществува. Докато е държавна ще е така.

  2. Винаги ще има доволни и не доволни хора , но истината е , че тази болница трябва да се запази.Става въпрос за живота на хората в този град . Ако персонала си получаваше заплатите навреме , ще има друго отношение към пациентите. Всички разбираме , че тук се касае за големи интереси на високо ниво. Не ни отнемайте болницата , не ни убивайте !

  3. Тъжен и логичен е краят, да.. Но болницата в този си вариант не е болница, подкрепата която търсят медиците се изчерпва със заплатите, от там идва и липсата на подкрепа. Те самите не осъзнават, какво трябва да направят, защо протестират… Няма ясни искания, като предният път, ще им преведат заплатата и всичко ще продължи по старо му, до следващото забавяне.. няма смисъл просто… Не е решение..

    1. Струва ми се, че по-скоро медиците се опасяват да не се окажат аут от държавната си работа и да заработят в “частния сектор”.

  4. Аз не съм доволна от отношението към болни хора Даже съм много огорчена Нека да я затварят Който е добър лекар ще си намери работа Това е мое мнение

    1. Те лекарите ще си намерят работа,но когато живота ти виси на косъм,дали ще издържиш до Плевен,Троян и София?Наистина има лошо отношение,и некачествено лекуване,но има и прекрасни доктори,които си разбират от работата

Comments are closed.