Днес, на Трети март, честваме тържеството на надеждата, мечтата, върхът на една вълна, заяви в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. И допълни: „Следващите години нашият народ се обединява около една цел. Тази обществена и народна енергия довежда първо до Съединението на 6 септември 1885 година. Тогава Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, като руши решенията на Берлинския конгрес. Не закъснява и обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена тържествено на 22 септември 1908 година в Търново. Така българската държава постига своята цел – отхвърля политическата и финансовата зависимост от Османската империя.“ Словото бе произнесено на тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и военен ритуал в парка Стратеш“, където са паметниците на падналите руски воини.

Кметът Корнелия Маринова съобщи и новината, че е постъпило искане да се направи копие, реплика, на Белия паметник, като интересът е от нашите сънародници от Коми, Сиктивкар.

Трети март тази година се отбелязва в по-особена обстановка поради препоръката да не се съберат много хора заради заболяването Covid-19 и разпространението на коронавируса.

Въпреки това много хора доброволно се събраха край Белия паметник на Стратеш, където от няколко година става тържеството. Там се проведе военен ритуал с участието на Общинския духов оркестър и почетен строй от Единен център за военна подготовка в Плевен. Стихотворението „Трети март“ , изпълни Михаил Маринов, ученик от втори В клас от ОУ „Христо Никифоров“. Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил.

Сред официалните лица на тържеството бяха председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, народният представител Милко Недялков, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, старши комисар Милен Маринов, директор на Областната дирекция на МВР, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, зам.- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев. Присъстваха още общински съветници, представители на партии и граждански организации, включително група от ученици от Франция, които са на стаж в Ловеч.Водещ бе Иванка Драгнева.

По-рано Ловчанското духовенство отслужи панихида за загиналите за Освобождението на България в храма „Св. Троица“. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на светата обител. Шествието продължи до паметната плоча на героя Цачо Шишков, където също бяха поднесени цветя. Групи отидоха и на Кървавия камък в кв. „Дръстене“, на паметниците на Алеята на българо-руската дружба и на паметника на Васил Йонков – Гложенеца, както и на Черния паметник в парка „Стратеш“.

Празничната програма продължава днес с историческа възстановка „Връчване на Самарското знаме на българското опълчение“. Тя е с участието на РК „В. Левски“ при НД „Традиция“ и ще започне от 16.00 часа на пл. „Тодор Кирков“ в Ловеч.