Ловеч отбеляза официалния празник 6 септември – Ден на Съединението, с народни хора и изпълнения на Общинския духов оркестър, съобщават от общинския пресцентър. В празника се включиха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници, кандидат-депутати и много граждани от всички възрасти.

Програмата на оркестъра с ръководител Тотко Рогашки бе съставена от разнообразни музикални пиеси, които създадоха празнично настроение на присъстващите.

Тази година се навършват 137 години от обявеното в Пловдив съединение на Княжество България с Източна Румелия. Празникът дълги години бе пренебрегван за сметка на комунистическите дати 9 септември и 7 ноември, но днес е в празничния календар на държавата.

За Деня на Съединението и за инициативата „Всенародно празнично хоро за Единение“ на сп. „Дестинация България“ кметът на Ловеч говори в пряко включване по програма „Хоризонт“ на БНР минути преди началото на празника. По повод мотото на инициативата, което е „Всичко българско и родно, любя, тача и милея“, Корнелия Маринова каза: „Вие ме връщате към известното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче“. Един ред по-нагоре в стихотворението се казва: „Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея“. Защото за да обичаш „всичко българско и родно“, първото условие е да живееш в „край свободен“. Днес празнуваме точно този стремеж към Свободата.“