knigaekzarh211151Жанина Илиева

В навечерието на Деня на народните будители в Ловеч бе издаден сборникът „Екзарх Йосиф I. Духовният водач на нацията“. В него са събрани материалите от Научната конференция, проведена през май 2015г. в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І” и посветена на нейния патрон. Представени са докладите на историци и богослови от ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий“, изследователи от Регионален исторически музей – Ловеч и Държавен архив – Ловеч, които участваха в научния форум. Събитието се осъществи с идеята да се популяризират делото и заветите на Екзарх Йосиф I, като инициативата на директора на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, Радослав Хитов, бе подкрепена от Ловчанската митрополия и Ловешката община.

Изданието е част от събитията в училището по повод 175 години от рождението на Екзарх Йосиф I, реализирани с последователната работа на преподавателите по история и цивилизация и български език и литература в Гимназията за чужди езици. Младите хора бяха провокирани да участват в ученически конкурс за написване на есе, историческа разработка и съставяне на презентация за живота на Екзарх Йосиф I. Идеята е чрез светлия пример на този духовен водач на нацията да се възроди и укрепи духовното начало в живота на съвременните българи.

„Настоящият сборник е естествено продължение на този стремеж към духовност и образец за достоен и съдържателен родолюбив живот, който да даде посока в развитието на младите хора. Личността и делата на „Екзарх Йосиф I са пример как да пазим будителския дух в съвременния свят“, споделят съставителите Людмила Брънекова и Радина Попова, преподаватели в училището. Те посочват още, че за град Ловеч личността на духовния водач на нацията в преломното време от края на XIX и началото на XX век има важно значение, защото свързва завинаги предстоятеля на Светата Ловчанска митрополия, духовенството и миряните в общия им стремеж към съграждане и укрепване на духовните устои на нацията към свобода и независимост.

„В историята на града личат свидетелства за това, как ловешкото гражданство изразява почитта, уважението и благодарността си към своя духовен водач, за жалост могат да бъдат открити и примери, как тази естествена връзка е разкъсана под натиска на историческите превратности, белязали народната съдба с няколко войни и национални крушения, както и с унищожаването на съществуващия общественополитически ред и изграждането на ново общество, в което няма място за духовни водачи“, коментират съставителите на сборника.

Те са благодарни на всички, подкрепили инициативата за издаването му, защото по този начин с делата си показват как трябва да се живее всеотдайно и родолюбиво в съвременния свят.