litex2509141PFC Litex

Литекс се класира за 1/8 финалите за купата на България, след победа с 2-1 като гост на Пирин. Ловчанлии стигнаха до успеха след 120 минути игра на стадиона в Благоевград, където двубоят беше много нервен, а отделно атмосферата от трибуните предизвика грозни сцени.  Оранжевите се виждаха победители още в редовното време, но допуснаха домакините да им изравнят и се стигна до продължения, където Джордан донесе крайната победа.

Наставникът Красимир Балъков направи няколко промени в стартовия си състав. В средата на отбраната той заложи на двойката Илия Миланов – Васил Божиков. В халфовата линия бе гласувано доверие на Румен Руменов, с плеймейкърските функции се нагърби опитният Петър Златинов, а по крилото оперираше Армандо Ваюши.

Първите опасни атаки за ловчанлии дойдоха по десния фланг, където Страхил Попов пусна на два пъти отлично към Джордан в наказателното поле, но нападателят не успя по най-добрия начин да засече топката. Последва атрактивен опит за обстрел на вратата на Асприля, както и опасен рейд на Ваюши, но ударът му бе блокиран.

В 43-та минута оранжевите изпуснаха отлична възможност да открият резултата. Ваюши проби през центъра и подаде към Джордан, колумбиецът хитро отигра топката, но след техничният му удар тя срещна дясната греда и бе изчистена от бранител на домакините.

Литекс започна активно второто полувреме и в 55-та минута изненадващ шут на Ваюши по диагонала максимално затрудни стража на домакините. В 73-та минута оранжевите поведоха с гол на албанския национал от дузпа. Той изпълни хладнокръвно наказателния удар, който беше даден за игра с ръка на бранител на Пирин. После Ваюши пак изпробва със силен шут рефлекса на Костов, но безуспешно.

В последните минути мачът се изнерви и се стигна до неприятни сцени. От трибуните започнаха да хвърлят десетки бутилки върху терена, една от които удари Данило Асприля. Когато мачът отиваше към своя край, в 93-та минута домакините стигнаха до изравнителен гол и доведоха нещата до продължения. Влади Златинов реализира от бялата точка за 1-1 дузпата, станала след съприкосновение на вратаря Баривиера с противников играч.

Още в първата минута на продължението Уилмар Джордан отбеляза ценен гол, с който Литекс поведе. Атаката поде Горанов, а след разбъркване в пенала топката се озова в колумбийския таран и той отблизо не сбърка. В началото на второто продължение домакините за малко не изравниха, но Сандев с техничен удар нацели лявата греда. Отчаяният щурм на „орлетата“ не доведе до нови изненади. Секунди преди последния съдийски сигнал Джордан можеше да вкара още един, но с майсторски рефлекс вратарят успя да спаси.