litex20041314PFC Litex

Литекс тотално надигра Левски, но противно на всякаква логика сините си тръгнаха с измъчена победа от Ловеч с 1:2. Оранжевите смачкаха съперника си с близо десет голови положения, но вратарят Пламен Илиев имаше ден и спаси почти всичко. Столичани пък що годе с две сносни атаки успяха да стигнат до успеха. За него допринесе съществено и главния съдия Николай Йорданов. Тенденцията от последните срещи реферите да играят като 12-ти играч за Левски продължи и сега. При резултат 0:0 арбитърът не свири чиста дузпа срещу Георги Миланов и спести червен картон на Ромейн Ели. Още един наказателен удар не бе даден и за игра с ръка на французина с пеналта.

Христо Стоичков заложи на подчертано офанзивна тактика. Нападателното трио бе в състав Ваюши и Ванжер по фланговете и Иса на върха на атаката. От втора позиция пък ги подкрепяше националът Георги Миланов.

Оранжевите награбиха съперника си от самото начало и в първите десетина минути създадоха три отлични ситуации за гол. Първо капитанът Миланов надбяга отбраната и стреля, Илиев сигурно изби в корнер. При изпълнението му Иса би силно от воле, но пак стражът на Левски бе на мястото си. В 9-та минута Цветков изведе Ванжер отдясно, но бразилецът шутира покрай гредата.

litex20041317В 26-та минута съдията Йорданов удари сериозно рамо на сините, не отсъждайки дузпа срещу откъсващия се Георги Миланов, както и съответен червен картон на Ели заради грубия фаул в пеналта. Реферът остана безмълвен, а четири минути след това при първата си по-сериозна атака гостите съумяха чрез Родригес да открият резултата.
Попадението не спря устрема на ловчанлии и те продължиха да нападат. В 41-та минута впечатляващ рейд на Недялков по левия фланг завърши с пас към Г. Миланов, но ударът на халфа бе спасен от Пламен Илиев. Друг шут на ловешкия ас срещна ръката на французина Ели в наказателното поле, но отново Йорданов не отсъди дузпа.

След подновяването на играта Литекс продължи да има надмощие. В 58-та минута стражът Илиев блесна с невероятна проява, отразявайки удар от упор на Ващши. И докато оранжевите играеха и не спираха да пропускат гостите показаха ефективност в завършващата фаза и при едва втората си атака в 61-та минута, те се възползваха от колективна грешка, при която Йовов от близо покачи на 0:2 след асистенция на Родригес.

Натискът на домакините все пак бе заслужено възнаграден в 79-та минута. Тогава Илия Миланов се извиси над всички и засече с глава центриране на Ваюши от фаул, оплитайки топката в мрежата за 2:1. До края Литекс продължи да търси обрат, но отново нямаше късмет. В даденото от съдията продължение Левски получи правото да изпълни дузпа, но Илко Пиргов с блестящ рефлекс спаси удара на Силва.

Литекс – Левски 1:2

0:1 Родригес (29)
0:2 Йовов (62)
1:2 Илия Миланов (80)

Градски стадион, Ловеч
Главен съдия: Николай Йорданов

Литекс: 1. Пиргов, 3. Недялков, 4. Божиков, 6. Славчев (77 – Десподов), 7. Ванжер (68 – Колев (Жуниор)), 9. Иса, 14. Ваюши, 16. Попов, 17. Г. Миланов, 18. И. Миланов, 21. Цветков

Старши треньор: Христо Стоичков

Левски: 23. Илиев, 2. Мюлдер, 3. Ели, 25. Д. Димов, 28. Пинто, 77. Велев, 9. Силва, 10. Йовов (63 – Прохазка), 22. Йорданов (46 – Старокин), 11. Родригес, 16. Рамос

Старши треньор: Николай Митов

Жълти картони: Попов, Пинто, Йовов, Йорданов, Родригес, Д. Димов, Старокин

7 коментара

  1. “fee-faw-fum казва:
    21.04.2013 в 08:45
    Данчо, ако си беше направил труда да дойдеш на стадиона, щеше да имаш и свое мнение за отсъжданията на съдията.”
    Длъжен съм да си призная, че те видях на стадиона по време на мача. От леката ми провокация обаче имаше полза – доста добре описа онези “запалянковци”, заради които и на мен не ми се стъпва там.

  2. Реферите аут, резултатите обаче остават.

  3. "БФС изхвърли четвърти рефер след мач на Левски
    22 април 2013 | 15:48
    Главният съдия на мача от 23-ия кръг в А група между Литекс и Левски – Николай Йорданов, бе отстранен, след като днес Съдийската комисия (СК) към БФС взе решение да отнеме правата му за неопределен период от време.
    След срещата на Градския стадион в Ловеч, завършила с победа с 2:1 за гостите от София, Николай Йорданов получи много критики за работата си и от двата отбора, които побързаха да пуснат на сайтовете си видео с ощетяващите ги според тях негови отсъждания.
    Освен това, стана ясно, че арбитърът е получил и ниска оценка от съдийския делегат на мача.

    Ето и официалното съобщение на СК по случая, публикувано на сайта на БФС:
    "За получена ниска оценка от съдийският наблюдател на футболната среща от XXIII на „А” ФГ между отборите на „Литекс” /Лч/ и „Левски” /Сф/, СК при БФС лишава от съдийски права за неопределен период от време съдията Николай Йорданов, съгласно чл. 51, т. 5 от „Правилник за футболното съдийство в Република България".

    Sporta.bg припомня интересния факт, че отстраняването на Николай Йорданов не е първото след мач на Левски през пролетния полусезон. Преди това за неопределено време от съдийските наряди бяха извадени още трима рефери – Ахмед Ахмед, Ивайло Стоянов и Стефан Спасов.
    Първи бе наказан бургазлията Ахмед Ахмед, който свири срещата Левски – Литекс от четвъртфиналите за Купата на България. След това "падна главата" на Ивайло Стоянов, ръководил гостуването на "сините" на Черно море във Варна, а Стефан Спасов бе лишен от права, след като бе главен съдия на двубоя между Левски и Локомотив (София).
    Последният четвърти случай е този с Николай Йорданов, а като се има предвид, че се задава Вечно дерби между Левски и ЦСКА, едва ли някой завижда на рефера, който ще има честта да го ръководи…"

    http://sporta.bg/?load=Football::Article&championshipId=17214&id=1056318

  4. Данчо, и аз не харесвам т.н. камили, но ходя на стадиона въпреки тях. 🙂
    “Хипотезата „Никой не е виновен, че момчетата пропуснаха няколко чисти положения преди да получат първия гол.“ е мекоказано не сериозна”
    Участвал съм на възраст под тази на момчетата в организирани мачове и зная какво говоря. Зная и какво е да те реже педал-съдия по най-безогледния начин – пак от собствен опит на игрището.
    Момчетата ми харесват със сърцатата си игра, за мен крайният резултат и мястото в класирането при това положение не са най-важни.

  5. fee-faw-fum, футболът е отборен спорт, който се играе по предварително определени правила от два отбора по единадесет души със сферична топка.

    Правилното прилагане на футболните правила на даден футболен мач е възложено и се осъществява от съдийска тройка / която се състои от един главен съдия и двама помощници/ и резервен съдия, който се грижи за реда на резервните скамейки и известява смените и ако главният съдия не може да ръководи мача, то той бива заместен от резервния.

    Еднаквият критерий на съдиите към двата отбора при отсъжданията по прилагането на правилата по времето на мача е абсолютно задължителен и е рашаваш за резултата на мача.

    Единствено и само така се гарантират равни условия на двата отбора при провеждане на даден футболен мач.

    Когато главния съдия за нарушения на правилата от един футболист по време на футболен мач не е отсъдил нарушенията, които той е направил и за които нарушения, съдията не му е показал два жълти и два червени картона, които футболиста си е ‚заработил‘ , този същия футболист би трябвало да е под душовете в съблекалнята на стадиона, а е оставен от садията на терена да бележи голове и когато на същия този мач до двайстата минута съдията не е показал четири жълти картона за нарушения направени от фуболисти на единия отбор, то този главен съдия не прилага правилата на играта с еднакъв критерии към двата отбора и по този начин дава неправомерно приимущество на отбора , който нарушава правилата на играта.

    Ето защо за правилното провеждане на един футболен мач, основното и най-важното е пирилагането на еднакъв критерий към двата отбора от съдиите.

    През последните 7-8 месеца Литекс стана отбор, който само съдиите могат да спрат да победи. Не е случайност, че отбора е вкарал най-много голове до сега в първенството – 50 .Това е показател за нападателната мощ на този отбор, че този отбор може и вкарва голове и няма никакво значение по кое време на мача се вкарват тези голове, важното е съдиите да имат еднакъв критерий , към двата отбора.

    Хипотезата „Никой не е виновен, че момчетата пропуснаха няколко чисти положения преди да получат първия гол.“ е мекоказано не сериозна защото има стотици / да не кажа хиляди/ примери , когато единия отбор повежда с един два дори и три гола и след това е загубил мача или не е продължил в турнир ев който се играе този мач. На полуфинал на КЕШ , ЦСКА водеха до 20-тата минута с резултат 3:0, но не продължиха турнира. Байерн изигра един от най-великите мачове в историята си, за да преодолее пасив от три гола срещу Манчестър Юнайтед и да се класира на полуфинал в Шампионската лига, само до 7-мата минута Байерн губеха с 2:0.

    Пак повтарям за резултата от един мач има значение само еднаквия критерий към двата отбора от страна на съдиите , защото различния критерии опорочава футболния мач, а това кой отбор, кога вкарва или не вкарва головете в мача си е част от играта, но това не опорочава един футболен мач.

    fee-faw-fum, една не малка част от тези който са на стадиона плюят като камили по играчите на Литекс без в живота си да са изиграли и една минута във футболно състезание от това ниво и нямат ни най-малка представа какви усилия са положили футболистите за да играят по този начин и вместо да ги подкрепят 90 минути , те викат и пусват само защото им се иска всяка атака да е гол и всяко отиграване на отпката от фурболист да е перфектно. Същите тези хора не са прочели дори и едно правило от футболните правила , но това не им пречи дават оценки за мача.

    Какво означава да отидеш на мач и да освиркваш отбора , който си отишъл да подкрепяш?
    Това е същото, като да отидеш на кино или театър и да викаш и псуваш само защото на сцената не се случва онова, което на теб ти се иска да се случва.

    Ето защо не ходя на стадиона, защото не искам да слушам, как едни хора/които нямат елементарна футболна култура/ до които съм седнал,псуват и плюят като камили отбора , който аз харесвам.

    На стадиона отиваш да подкрепяш любимия отбор , а не да викаш и псуваш, само защото жена ти ти е забранила да викаш и псуваш пред децата си у дома.

  6. Данчо, ако си беше направил труда да дойдеш на стадиона, щеше да имаш и свое мнение за отсъжданията на съдията. Никой не е виновен, че момчетата пропуснаха няколко чисти положения преди да получат първия гол. Играха страхотно, накефих се, но днес нямаха късмет да набутат кълбото в мрежата на сините. Съдийските грешки само допринесоха допълнително за смачкването на устрема на тези младежи.
    Колкото до ФК “Говедо”, то с подобна жалка игра и отбор са срам за футбола в България, ако ги добутат по всякакъв възможен начин до титла и купа.

  7. https://www.dropbox.com/s/j900x94gvs5b94r/SPORNI%20MOMENTI1_clip0.flv

    "
    В двубоя между Литекс и Левски главният съдия Николай Йорданов допусна няколко фрапиращи и ограбващи оранжевите грешки, които оказаха влияние върху крайният резултат.От щаба на оранжевите изгледаха внимателно видеозапис на срещата и извадиха в специален клип най-безспорните ситуации в техен ущърб.Сред тях са:
    – Спряна опасна атака на Александър Цветков без да е извършил никакво нарушение.
    – Неотсъден фаул за опасна игра с лакът на Жоао Силва срещу Божиков, при която ситуация нападателят на гостите заслужава и жълт картон.
    – Опасна игра на Гари Родригес , който рита с крак в корема вратаря Илко Пиргов при опита му да овладее топката в малкото наказателно поле.Холандецът вече има даден първи жълт картон.
    – Най-фрапиращата ситуация.Неотсъдена дузпа и спестен червен картон на Ромейн Ели срещу откъсващия се Георги Миланов.Бранителят извършва двойно нарушение срещу халфа – блъска го с лакет и го рита в десния крак.
    – Спестен жълт картон на Даниел Димов за опасно влизане в краката на Армандо Ваюши.
    – Неотсъдена дузпа за игра с ръка на Ели при удар на Георги Миланов в накзателното поле, при която французинът видно отклонява траекторията на топката и омекотява силата на удара.
    – Спестен жълт картон на Христо Йовов за влизане отзад на Г.Миланов.
    – Спестен нов картон на Йовов за игра и разкарване на топката след съдийски сигнал.
    – Отсъден фаул на Мюлдер срещу Ваюши на границата на наказателното поле.Вижда се, че нарушението е на линията на пенала, а според правилниците линията е част от наказателното поле.Следователно би трябвало съдията да отсъди дузпа, вместо фаул."

Comments are closed.