litex2107131PFC Litex

Литекс започна с летящ старт новия шампионат. Оранжевите играха много вдъхновено и разгромиха Нефтохимик с 4-1 в официалния дебют на наставника Златомир Загорчич. С успеха си  ловчалии оглавиха и временното класиране в А група след 1-ия кръг. За Литекс отличен мач направи новото попълнение Юрген Джазула, който се отчете с 2 гола и асистенция за победата.Точни бяха още Страхил Попов и Армандо Ваюши.

Наставникът на домакините имаше известни кадрови проблеми с отсъствието на наказаните бранители Илия Миланов и Васил Божиков. Заради контузия през седмицата бе запазен и националът Бодуров, което наложи вътрешни корекции в състава. В центъра на защитата се появи поливалентният Джемал Берберович, а в халфовата линия излезе възстановеният  Симеон Славчев в тандем с младока Никола Колев. Атаката поведе новото попълнение Джордан, подкрепян от Юрген Джазула бързоногите Ванжер и Ваюши по крилата.

Срещата не започна добре за ловчанлии, които допуснаха още в 14-та минута гостите да поведат. Това стана от дузпа, отсъдена за нарушение на Грозев срещу Калоянов в пенала. От бялата точка Чипев хладнокръвно вкара за 0-1. Малко след това Джордан опита силата на удара си от 25 метра, но Георгиев спаси, а при добавката Ваюши би покрай гредата. В 24-та минута колумбиецът засече с плонж отлично центриране на Ваюши отляво, но с глава не уцели вратата.

В 29-та минута нова опасна  за Литекс за малко не доведе до изравняване. Джазула опита нещо средно между удар и пас, но на задна греда Ванжер не успя със шпагат да засече топката в мрежата. Секунди по-късно силен шут от далечна дистанция на Никола Колев профуча опасно покрай Георгиев.

В 41-та  минута натискът на оранжевите все пак даде  резултат. Албанецът Ваюши бе повален непозволено в наказателното поле, а сънародникът му Джазула с плътен удар реализира отсъдената дузпа за 1-1. Три минути след изравняването дошлият от Дуисбург плеймейкър изпълни технично и коварно пряксвободен удар, при което Георгиев не успя да реагира адекватно и Литекс поведе с 2-1.

Освен с точен мерник, новото попълнение на Литекс се показа и като майстор- подавач. След почивката той на два пъти качи топката на главата на Страхил Попов. При първата ситуация бранителят нацели напречната греда, а в 59-та минута с глава покачи на 3-1.

Литекс не спря да атакува до края. Играчите сътвориха още няколко опасни атаки, докато бургазлии свалиха гарда и се стремяха да не инкасират по-голяма загуба. В 84-та минута Армандо Ваюши увенча активната си игра с попадение от фаул за 4-1. Албанецът имаше малко късмет, тъй като при удара топката отклони траекторията си от стената и направи безпомощен Георгиев.

 

Литекс – Нефтохимик 4-1

0-1  Чипев – 14 (д.)

1-1  Джазула – 41 (д.)

2-1 Джазула -44

3-1 Стр.Попов – 59

4-1 Ваюши – 84

Градски стадион Ловеч, 1500 зрители

Съдии: Р.Мирянов, Вълков, Михайлов, Кирилов, Давидов

Литекс: 26.Пиргов, 16.Стр.Попов, 22. Грозев, 33.Берберович, 3.Недялков, 6.Славчев(77-Цветков), 8. Колев, 10.Джазула (85-Десподов), 7.Ванжер, 9.Джордан (67- Манолов), 14.Ваюши

Ст.треньор: Златомир Загорчич

Нефтохимик:12.Георгиев, 3.Йошев, 16. Димитров, 81.Ив.Янев, 13.Траянов, 21.К.Янев(46-Петков), 27.Вълчев(63-Димов), 25.Чипев, 77.Манев, 7.Лемперов, 9.Калоянов(78-Орачев)

Ст.треньор: Валери Дамянов

Жълти картони: Грозев, Берберович, Чипев, Йошев, Вълчев

2 коментара

  1. Пълна липса на разумни действия на халфовете и трагична безидейност на нападателите а защитата под всякаква критика и не е никак радващ факта че на пръстите на едната ръка могат да се изброят головите атаки и всички голове паднаха от статични положения

  2. Браво, добро начало. Нафтата не изглеждаха хич добре, явно ще се борят за оцелявянето си изобщо като отбор. Дано успеят, страхотната им публика го заслужава.
    Надявам се след завръщането на контузените и наказаните защитата да заиграе по-сигурно и успехите да споходят отбора на Литекс и в следващите мачове.

Comments are closed.