sopot2002151При извършена проверка на язовир Сопот във водата са открити 17 броя хрилни рибарски мрежи. Три фланга от по 500 метра в мръстилищната зона и в  близост до стената на язовира са открити още 200 м. мрежи за улов на уклей.  Уловената риба е 138,5 кг., като от нея 7 кг шаран и 30 кг. бяла риба са пуснати обратно във водата живи. Останалите 101,5кг. каракуда, платика и бяла риба са дарени за нуждите на Троянски манастир и Ловчанска света митрополия. Уловеният уклей 27 кг. е  дарен на  Зоопарк Ловеч,  който ще послужи за храна на розови пеликани, лебеди, щъркели и други водоплаващи птици.

Само за месец февруари от водите на същият язовир са извадени 2 450 метра бракониерски мрежи. В момента е в сила забраната за риболов на зимно и пролетно размножаващите се студенолюбиви риби. За региона това е щуката.

sopot2002153През март поетапно се въвежда забраната и на пролетно лятно размножаващите се топлолюбиви риби. Щетите за рибният ресурс в момента са тежки тъй като рибата е пълна с полово зрял хайвер.

Докато риболова с мрежи в държавни води предназначени  за любителски риболов не се включи в текста на чл. 238 от НК за носене на наказателна отговорност проблема трудно би решим.

Охраната на най големият държавен язовир на територията на областта е засилена.

 

 

2 коментара

Comments are closed.