Текст и снимки: д-р Дарина Петрова, член на УС на ТД “Стратеш”

От 7 до 13 юли, 2024 г. ТД”Стратеш”- Ловеч проведе за 12 – ти пореден път, ученически, туристически лагер на х. Дерменка в Стара планина с 33 деца  на възраст от 7 до 14 години и 6 души ръководен екип. Началник на лагера бе председателят на ТД”Стратеш” и ръководител на Планинския спасителен отряд в Ловеч – Светослав Генков,  отлично работещ с младите туристи.  За осма поредна година всеотдайно с децата работиха младите, мотивирани и обучени в съвременен подход в общуването Детелина Цветанова, добър познавач на нашите планини и Петя Николова, старши инспектор пожарна безопасност и защита на населението в Ловеч.

В екипа бе и опитния планинар Бранимир Банов, който активно се включваше с осигуряване  на походите и катеренията, както и с демонстрации на планинарски умения. Детският лагер бе финансово подпомогнат Община – Ловеч.
  Всеки ден започваше с утринна гимнастика в кристалния въздух пред Хижата, последвана от топла закуска в столовата. Следваха беседи, в повечето случаи на открито, за историята и природните забележителности на родния край, запознаване с видовете защитени територии, паркове и резерватите на Централен Балкан и правилата за поведение в тях. Преподаваха се подходящи за възрастта знания и практически умения по ориентиране в открита местност, туристическа маркировка и топография,  работа с карта, компас, азимут, връзване на алпийски възли, въжен тролей, изграждане на бивак, разпъване на палатки и нощувки в тях, Посочваха се опасностите при движение в планината и значението на добрата екипировка.
     Изнесена бе лекция за опасностите от пожари и поведението при възникването им от старши инспектор по пожарна безопасност Петя Николова. 
     В специална беседа и по време на походите запознавах децата  с растителното богатство на планината – лечебните растения, правилното им събиране и приложение в бита. Набрахме билки за чай за Хижата. Обсъдихме кризата с боклука в съвременното общество и възможностите за личен принос в опазване на Земята, съгласно влязлата още през 2021 г. в сила директива на ЕС за забрана на еднократно използваните пластмаси, важността на рециклирането и разумното потребление. Проведено бе почистване района на хижата. Забелязва се трайна тенденция за  намаляване на отпадъците с всяка година.
     Всеки ден в следобедните часове се провеждаха походи до близки върхове и забележителности – връх Гердектепе, 1713 м.н.в. – Огледния връх, х. Добрила, връх Дерменкая, резерват Стенето. Началникът на лагера Светослав Генков запознаваше младите туристи с обектите в обширните панорамни гледки на юг към Средна гора и Родопите над тях, на запад чак до Витоша, Подбалканските полета в ниското и броеницата селищата в тях, посочваше върховете от главното било на Стара планина – Ботев, Купена, Амбарица, Вежен, Юмрука.За  поредна година се проведе и атрактивен, нощен поход с челници до близкия връх Дерменкая, по пътека, използвана от туристите в маршрута Ком – Емине. Дори и в 22 часа на запад светлееше, виждаше се Вечерницата и Млечният път прекосяваше небето.  Гледката към Подбалканските полета бе приказна със светещите като бисерни огърлици в тях селища, а над Средна гора сияеше заревото  на Пловдив.
     От първия ден лагерниците бяха разделени на случаен принцип в отбори с планинарски имена и капитани и ежедневно участваха в атрактивни, състезателни игри на открито, които носеха точки за крайното класиране.  Имаше състезателни игри с въжета, топка, катерене по въже и въжена стълба, щафети, игра на асоциации, игри за строене на кули от подръчни материали, търсене на съкровище по улики и много други.
     Традиционно Лагерът се провежда в извъндигитална среда. Децата получаваха телефоните си вечер за 2 часа за връзка със семействата си  и за 10 минути на планинските върхове по време на походите ни. Приятелското общуване с връстници сред красивата природа и занимателните беседи, игри  и надпревари ангажираха изцяло вниманието им.
За сплотяване на общността всички участници получиха  сини тениски с  логото на високопланинския лагер на х. Дерменка. Носеха ги с желание по време на походите и игрите. Празнувахме рожден ден, имаше дискотека с много танци – модерни и народни.
През целия лагер се радвахме на свежо, планинско време.
     Домакините на х. Дерменка приготвяха вкусна храна и се погрижиха нищо да не ни липсва. Всеки ден имаше дежурен екип от лагерниците, който сервираше храната и почистваше столовата.
Лагерът приключи с викторина и награди. Връчиха се  оригинални, ръчно изработени медали за първите три отбора. Запален бе големият лагерен огън – една древна емоция. Край него се изявиха всички деца с песни, стихотворения, гатанки, пословици – чудесен концерт под звездите.
В последния ден към Лагера се присъединиха група планински спасители и стажанти от Ловешкия отряд, които помогнаха в заключителния поход на 13 юли от х. Дерменка до  прохода Беклемето. По пътя с почивка на заслон Орлово гнездо Светослав Генков разказа историята на построяването му по идея на ловешки планински спасители. Изкачихме се и до големия паметник на Беклемето: Арката на свободата, построен за 100 годишнината от Освобождението на България от турско робство.
Красивата планина, свежият климат, добрият режим и интересните игри и беседи създадоха неповторимата атмосфера на летния лагер, в която децата укрепиха здравето си, получиха нови знания и умения, създадоха нови приятелства.