С ритуала „По вода“ на Цветница в Ловеч, за Кумичка на празника бе избрана Дарина! Нейното венче се носеше най-бързо по течението на река Осъм и според народното поверие това е знак за нейното бъдеще.

Празникът Цветница в Ловеч започна в катдералния храм „Света Троица“, където беше отслужена Златоустова Света Литургия. Стотици миряни си тръгнаха от църквите в града с върбови клонки.

След празничната литургия, шествието водено от деца от танцовите състави в Ловеч премина през пешеходната зона и пристигна на Богоявлеснкият мост за най-интересният и обичан ритуал. Поверието гласи, че младите моми, всяка от тях направила свое венче, ги хвърлят в реката и чието венче от пролетни цветя пристигне най-бързо, момичето става Кумичката празника.

Тази година, младите моми хвърлиха заедно своите красиви венчета в традиционния ритуал Кумичене и най-бързо от другата страна на реката мина венчето на Дарина. Така тя стана Кумичката на ловешката Цветница.

Шествието начело с Кумичката се отправи към един от центровете на тържествата – двора на бившата Казарма. Там официално кмета на града ще обяви новата Кумичка и празненствата ще продължат по богатата празнична програма.

Цветница за Ловеч е неповторим празник, съхранен във времето и запазил красотата си. Днес за Ловеч е специален ден! Цветница – дългоочаквана, пъстроцветна, желана и обичана. Такъв е нашият празник, а точно заради него, море от хора още от сутрешните часове залива улиците и площадите на града ни.