С постоянна мярка „задържане под стража“ той е приведен в ловешкия арест – това съобщи на брифинг днес старши комисар Милен Маринов – директор на ОД МВР-Ловеч.

На 09 януари  при съвместни действия на служители от Криминална полиция при ОД МВР-Ловеч, РУ Ловеч и РУ Троян е задържан 49-годишен, криминално проявен мъж от Ловеч след като е взел 2 660 лева от 75-годишна жена от с. Стефаново. В хода на разследването е станало ясно, че потърпевшата под въздействието на заплахи е била откарана с такси до с. Врабево и използвана , за да получи пари и от друга измамена  жена на 86-години, която е предала спестяванията си в размер на 6 870 лв.

Старши комисар Милен Маринов съобщи , че задържаният  е работил като таксиметров шофьор в Ловеч и е криминално проявен по чл.194 и 195 от НК. При последвалите процесуално следствени действия в жилище в града обитавано от лицето полицаите са открили и иззели още 2000 лв., златни монети и незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси. Според криминалисти задържаният е на по-високо ниво в йерархията на телефонните измамници и в последните месеци често е пътувал до Румъния и обратно.

Разследващите са установили и съпричастността на „мулето“ към телефонни измами извършени на територията на гр. Троян в три последователни дни в края на месец ноември 2018 год. и на 06 януари 2019 год на обща стойност около 40 000 лева.

Първоначално ловчалията е задържан с полицейска мярка до 24 часа, привлечен е в качеството си на обвиняем за извършено престъпление по чл.209 ал.1 от НК, а на 10 януари с разпореждане на Районна прокуратура –Ловеч е задържан за срок от 72 часа. Днес Районен съд – Ловеч му е наложил постоянна мярка „задържане под стража“ и той е приведен в арест – Ловеч към Затвор Ловеч.

През 2018 год. на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са регистрирани 31 телефонни измами, като 16 от тях са разкрити-заяви още директорът на ОД МВР-Ловеч.

Криминалистите отново разясниха основните „сценарии“ на телефонните измами, а ръководството на областната дирекция за пореден път призова хората да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности по никакъв повод.