Павлин Иванов

Във всяка една криза, независимо каква е – коронавирус, друг тип здравна пандемия, бедствия, аварии, дори местни или национални избори, има откровени идиоти, които чрез средствата за масова информация разпространяват откровено лъжливи, неистински, подвеждащи или манипулативни новини. И лошото е, че голямо количество хора приемат фалшивите “рецепти” или клюки за чиста монета. Това е факт, който просто трябва да приемем.

Ще се опитам стегнато и обосновано, да ви дам алгоритъм установяване на истинността на новините, на които може да се доверите. Правя това с една цел. От моите наблюдения виждам, че дори на пръв поглед интелигентни хора, умишлено или не, стават разпространител на фалшиви и подвеждащи новини. На база на авторитета на разпространителите и вярата в принципността на тези хора, се подвеждат техни приятели или познати. А от там, до утвърждаването в обществото на една фалшива новина, крачката е много мъничка.

  1. Доверявайте се на медии, които са ви познати и проверени!

Колкото и лесно е да е, не всеки ден в България се ражда нова медия. Лесният начин да разберете, ако се съмнявате, дали една медия е истинска или фалшива е да проверите в рубриките „За нас“, „За реклама“, „Екип“ или подобно.

Там по Закон, трябва да има името на фирмата, името на собственика, данъчен номер, адрес на регистрация, телефони, имейли.

Ако в един сайт не можете да намерите на кого е, просто го прескочете. Първо нарушава закона, а второ, не знаете кой носи отговорност за всяка написана дума. Нормалните медии и фирми, не се крият. Напротив, чрез още повече информация за себе си, искат да са прозрачни, проверими, лесни за намиране, защото така създават доверие. А без доверие, няма смисъл да се работи. Просто не става.

  1. Името на сайта

Името на сайта по една или друга причина, дава насока какво може да се очаква от тази „медия“. Домейни и имена от съдържащи: „informiran”, “istinata”, „shash”, “dostoverno” и подобни, са доста често, най-фалшивите. Помислете, защо ти като собственик сам ще определяш дали си информиран или не, дали казваш истината през името на сайта? Всеки разбиращ от тази материя ще ви обясни, че е много по-добре да създадеш доверие в марката си, в името на фирмата или собственика, от колкото да насаждаш колко си честен.

Поогледайте във Фейсбук имената на групите и сайтовете, които минават пред погледа ви. Ако го направите спокойно, сами ще усетите, че сайта или групата „Щастливо детство“, някак неуместно публикува новина „Катастрофа! 22 убити при взрив на гърне с боб!“. Нали, не се вързва? Не им е много чиста работата.

  1. Позоваване на източник

Всяка публикация, обикновено има автор или още в първите изречения се пояснява КОЙ е дал информацията и на кого. Това е изключително важно, за да може да се проследи от всеки читател веригата на достоверността. Т.е. от къде идва информацията, която се публикува.

Ще дам пример. Всеки мой коментар е подписан от мен, с двете ми имена и доста често със снимка. Целта е проста. Ако някой се почувства подведен, излъган, нарушени са му правата, да може лесно и бързо да заведе дело или да защити своя интерес, максимално бързо и лесно. Това ме кара да бъда максимално точен, да проверявам достоверността на това, което пиша, да нося отговорност.

Когато се публикува „чужда“ информация, която не е авторска, се посочва кой я е съобщил или какъв е нейния източник. Обикновено е от вида: „съобщиха от МВР“, „на пресконференция каза Кмета, Областния управител, Директора на …

Ако се съмнявате дали е предадена вярно, коректно и в пълнота информацията, вие може да намерите сайта на институцията, от която идва информацията. Т.е. може да проследите веригата на достоверността доста бързо.

Ако в една новина няма автор и няма позоваване на източник, който вие бързо да може да проверите,  няма и собственик на медията в раздел „За нас“, честито, попаднали сте на класическа фалшива новина!

  1. Имайте едно на ум при всяко шокиращо заглавие!

Най-често по-наивните хора се подвеждат по гръмки заглавия. Те са написани точно с тази цел – да привличат много читатели. Не винаги новините с гръмките заглавия са откровено фалшиви, но в огромен процент, това е факт!

Заглавия от вида: „Шок“, „Ужас“, „Извънредно“, „Паника в ….“, „България се тресе (плаче, скърби, радва се…)“, „Няма спасение“ и всякакви подобни, би трябвало да ви наведат на светване на поне жълта лампичка за внимание.

Заглавията подвеждат много! Факт! Понякога просто се търси допълнителен трафик и е безобидно, но във време на криза, тези заглавия могат да доведат до сериозни последици чрез даване на неточни данни, грешни съвети.

  1. Съдържанието

По-опитните манипулатори са доста добре обучени. Те знаят какво правят и го правят добре. Но все пак, дори и да се подведете по заглавие и публикация без автор или без проверим източник, съдържанието, ако разбира се, се замислите, няма да ви се стори много релевантното с медията, заглавието или момента на публикацията.

Ако не сте сигурни дали да вярвате или не на някоя публикация, трудно ви е да я проверите бързо, потърсете друга медия и сравнете. Потърсете друга медия, второ мнение на познат или приятел. Не се поддавайте на истерия или паника, преди да сте използвали разума си и преди да си направите проверките.

Проверката на достоверна информация НЕ ОТНЕМА ВРЕМЕ! Точно това е разликата между истински и фалшиви новини.

  1. Фейсбук, мястото на бързата информация и Раят на фалшивите новини!

Не може дори да има спор, че огромна част от човечеството се информира от кратките заглавия споделяни от медии или отделни хора. И точно тук нещата стават сложни. Много сложни!

Във Фейсбук новините се разпространяват мълниеносно! Достигат светкавично до огромно количество хора, от всякакъв тип. И до умни и до глупави, до знаещи и до неуки, до добронамерени и до злонамерени.

От гледна точка на обществено здраве, особено в моменти на кризи, най-големия враг на всички ни са ехидни, надменни всезнайковци, обикновено крещящи от позицията на последна инстанция. Те са сравнително безобидни.

Страшни са, много страшни даже, целенасочените, добре завоалирани постове, които имат за цел да повлияят на „тълпата“ по един бърз и гаден начин.

Избягвайте групи с имена, неотговарящи на заглавията и съдържанието на публикациите!

Избягвайте споделяния на сайтове със съмнителни имена и домейни!

Избягвайте да се доверявате на по-глупави от вас!

Доверете се повече на умът и усещанията си, а не на всезнайковци.

Проверявайте, проверявайте, проверявайте достоверността на важната за вас информация! Жизнено важно е!

Много хора не правят никаква разлика между сайт, Фейсбук личен профил, група, медия, пост. Не че е трудно, просто на повечето хора не им се замисля. Предпочитат да примат всичко, което искат да чуят, казано от някой си друг. А дали е истина или не, за тях не е толкова важно.

Да, обаче в периоди на кризи, бедствия, катаклизми, изведнъж разбираме, че ни трябва своевременна, достоверна, пълна и полезна информация. За съжаление, точно тогава, нямате време да проверявате достоверността. Криза е и трябва да се действа бързо. Понякога от това зависи живота и здравето ни.

Точно за това е и този кратък помощен алгоритъм. Изградете си доверие в една медия ПРЕДИ криза или бедствие, а не ПО ВРЕМЕ или СЛЕД събитията.

 

В следваща публикация ще ви представя най-честите заглавия на фалшиви новини, имена на сайтове и групи, на които трудно може да се вярва, съдържания създаващи паника и хаос.

Но най-важното, което е способно да разтърси всеки град, държава, общество и най-страшното според мен са коментарите под новините и постовете. А това е една отделна тема.