Павлин Иванов

На 19 май, когато стана голяма авария и градът е бил обгазен с три и половина пъти над допустимата стойност на амоняк във въздуха, това заявява кмета Корнелия Маринова пред национална телевизия тази сутрин. Ще повторя: три пъти и половина са надвишени максимално допустимите норми!

Лично аз, като представител на медия, не съм разбрал гражданите на Ловеч на 19 май да са били информирани за опасността за  живото и здравето им навреме, по подходящ начин, който да е съпътстван и с точни и ясни инструкции за действие!

Ще припомня на читателите какво се случи на 19 май:Кметът Корнелия Маринова е свикала на 19 май в 20:10 часа извънредно общинският щаб по бедствия и аварии. С колегите от БТА и БНР научихме по-скоро случайно за това. Отидохме веднага пред Община Ловеч в търсене на полезна за жителите на града информация. Не бяхме допуснати в сградата. Никой не излезе да съобщи истината:

От Мелта изтича амоняк, обгазяването е три пъти и половина над пределно допустимите норми! Хората трябва да направят първо, второ, трето .. за опазят живота и здравето си!

Никой не пожела да информира собствените си съграждани, особено тези, които са в квартала на предприятието,  на 20 метра от него по улица “Тутолмин”. Никой от дори небързащите и влачещи се до към 20.30 ч. членове на щаба не сметна за важно, че хората могат да пострадат, ако не знаят и не са информиране навреме, в пълнота и адекватно на ситуацията.

Това е престъпна безотговорност! Изключително лошо преценка и пълна неадекватност от страна на абсолютно всички членове на този щаб!

Днес, 27 май 2022 г,, проблемът с теча на амоняк от Мелта все още не е решен!

Два дни след обещанието си пред медиите, шефа на областна пожарна комисар Кацарски все още не е изпратил на медиите никакви инструкции за действия в конкретната обстановка – как населението да действа при обгазяване с амоняк! От аудио записа сте чули (ТУК) как този човек, призван да се грижи за безопасността ни, за здравето и живота ни, по време на бедствия и аварии, просто не знае къде се намира!

Седмица след заседанието на Общинския щаб по бедствия и аварии, нито той, нито който и да било член на този щаб информираха гражданите на Ловеч какво трябва да правят при ново повишение на концентрацията на амоняк във въздуха! Една цяла седмица и близо месец след началото на аварията, на никой не му и хрумва обясни как родителите да се погрижат за децата, как хората да се опазят!

И днес, Корнелия Маринова се възмущава. От какво? Че целият й щаб е абсолютно неадекватен? Че нейн  приближен обяснява, че в Мелта имало храни и нямало как да спре? А живота и здравето на жителите на Ловеч, по-малко важни ли са от бизнес интересите на някого си? Явно да!

Вече близо месец се вижда пълна неадекватност и неспособност от страна на всички държавни и общински органи на власт да се справят с кризисната ситуация с теча на амоняк и обгазяването на Ловеч от Мелта!

Призовавам компетентните органи да започнат незабавно разследване на всички контролни органи затваряли си с години очите през незаконната работа на старата, корозирала и опасна хладилна инсталация в Мелта.

Призовавам компетентните органи да започнат незабавно разследване всички събития от 4 май до днес:

-Действия на ДАМТН (Метрология)

– Действия на Инспекция по труда

-Действия на Пожарна

-Действия на РИОСВ

-Действия на РЗИ

-Действия на Общинския щаб по бедствия и аварии

– Действия на Община Ловеч

-Действия на Областна администрация.

и всички неописани, но имащи участие структури на властта в тази криза.

Единственият човек от държавната власт, които наистина действа публично, опитва се да информира и да намира решения е Областния управител Виктор Стойчев. Това трябва да бъде отбелязано, независимо дали намеренията му са успешни или не.

Той е единственият служител на властите, които не се крие, а кани медиите, за да можем ние да информираме гражданите какво реално се случва.