Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в Национална конференция като заключително събитие по проект „По-близка Европа – отворена платформа за граждански инициативи (CEOPCI)“, която се проведе онлайн на 30 ноември 2021 г. Община Ловеч е партньор по проекта, заедно с Асоциация на Българските Градове и Региони – АБГР. Това съобщават от общинският пресцентър.

При откриването на разговора Корнелия Маринова каза: „Считам, че проектът е една крачка към това да бъде чут гласа на гражданите – както по диагностицирането на проблемите, така и по тяхното решаване. Това е много важно – да усещат хората Европа близо до нас.“

Тя сподели с участниците, че в рамките на инициативата е създадена открита платформа Lovechlab.eu. Чрез нея се дава не само важната информация до гражданите, не просто се актуализира съдържанието, което ще се прави и занапред, но и са проведени шест местни инициативи за справяне с определени проблеми.

Кметът на Ловеч каза още:

„Активността на гражданите беше голяма, постъпиха 19 проекта и решихме да дадем възможност на останалите извън проекта да се финансират с общински бюджетни средства. Така удовлетворихме всички участници. Общо 15 проекта реализирахме в населените места на общината и четири в град Ловеч. Този проект е важна крачка от Конференцията за бъдещето на Европа. България е представена в Комитета на регионите със своята делегация, в която имам честта да участвам. На 1 и 2 декември в Брюксел е поредната пленарна сесия на Комитета на регионите. В първа точка са поставени точно тези въпроси за Конференцията за бъдещето на Европа и добри примери за взаимодействие на европейските институции с местните общности. Ако ми бъде дадена думата, ще споделя нашия положителен опит.“

Представено бе и видео на осъществените граждански инициативи в община Ловеч. В разговора участваше и секретарят на общината Даниела Цанова.

Разговорът откри Амалия Аббас, председател на Асоциация за Социална Отговорност и Развитие чрез Иновации /АСОРИ/, която е водеща организация по проекта. По-късно в разговора се включи и Ергин Емин, председател на Асоциация на българските градове и региони /АБГР/.

По време на двата панела бяха застъпени теми като добри практики за участие на гражданите в политиките на ЕС от Асоциация на дунавските общини „Дунав“ и проекти, финансирани от ГД „Регионална политика, също и ще успеят ли мерките да допринесат за включването на повече граждани в България в политиките на ЕС? Какви други мерки са необходими?

В панелната дискусия имаше участници и от Италия и Румъния.