Павлин Иванов

Вчера в Ловеч се проведе протест под мотото “Траурен марш срещу търговията на смърт в Ловеч”. Той беше организиран от Траурна агенция „Бета“, Траурна агенция „Елия“, Траурна агенция „Рая“, Траурна агенция „Светлина“  в областния град и влогъра Симон Милков. Протестиращите за пореден път поискаха среща, пред медиите, с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова.

Текущият кмет Маринова не пожела да се срещне с представители на агенциите и медии. Тя изпрати зам. кмета по строителството Даниел Колев и секретаря на Община Ловеч Даниела Цанова. Пред камерите на медиите и пред собствениците на агенции, двамата не можаха да дадат отговор защо Маринова не желае да дискутира проблемите по двете спорни наредби.

Двамата вископоставени представители на Община Ловеч не дадоха и отговор на един от важните въпроси:

Извършва ли Община Ловеч търговска дейност, чрез БД “Обреди”.

Такава дейност, категорично не е разрешена и това ясно е описано в Закона за общинската собственост.

Хората подкрепящи протеста на траурните агенции пред сградата на Община Ловеч носеха плакати с призиви за оставка на ловешкия кмет. Искат и да се извърши незабавна ревизия на БД “Обреди” и да се разкрият финансовите злоупотреби извършвани от служителите на администрацията. Събралите се поискаха и да се сложи край на монопола на общинската бюджетна дейност.

Пред събралите се хора Симон Милков и представителите на частните траурни агенции за пореден път публично обявиха притеснителни факти и отново поискаха промяна на двете наредби на Общински съвет Ловеч, чрез които се регулира тяхната дейност.

Поискана беше и оставката на началника на БД “Обреди” Таня Тинчева, Ораторите заявиха, че освен изключително високите цени приети с наредбата, гробари, които работят към Общината изнудват близките на починалите за допълните пари.

От Община Ловеч са забранили на траурни агенти, да вадят от Общината препис-извлечение от смъртния акт на покойниците. Това трябвало да става само от близките или с пълномощно.

И така, без разговор, без среща с кмета или представител на Общински съвет Ловеч, протеста приключи, като казусите и ощетяването на жителите на община ще продължи неизвестно колко време.