Павлин Иванов

Днес се проведе една от изключително редките пресконференции на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. Темата Covid-19, мерките, контрола по спазването им, разрешителните режими за бизнеса.

Във връзка с раздаден в началото на Извънредното положение лист от Община Ловеч  на собствениците на търговски обекти в града, с който Маринова казва, че търговските обекти „следва да прекратят дейността си“, на основание Заповед на Министъра на здравеопазването (преустановяват се посещенията!), „Ловеч днес“ попита какъв характер има този документ. На база изричните разпорежданията в него, търговските обекти спряха да работят.

Кметът Корнелия Маринова:Не е вярно, че търговските обекти са спрели работа.

Тази заповед е връчена на колко обекта г-жо Цанова (бел.р. – Секретаря на Община Ловеч, присъстващ на пресконференцията)? Не е заповед, как ще е заповед? Това е придружително писмо на заповедта на Министъра на здравеопазването. Касае тези, които се разпознаят в заповедта като фигуриращи. Защото са връчени на всички, доколкото разбирам от г-н Калчев, и както виждате това писмо не е адресирано. То е изведено и не е адресирано до никого.

„Ловеч днес“: Не пише какво е – заповед, молба, инструкция

Корнелия Маринова: Ами не пише разбира се. Защото то няма характер на задължителен документ. Не е заповед, не е инструкция, не е. Придружително писмо на заповедта на Министъра.

Това писмо е връчено на всички обекти и магазините, които са били отворени, които първоначално всички трябваше да затворят, в последствие се оказа, че важи само за ресторанти и т.н.

„Ловеч днес“: Т.е., можем да кажем смело: Община Ловеч не е забранявала работата на търговските обекти

Корнелия Маринова: Не е забранявала, разбира се! Категорично не е забранявала!