Конференцията на регионалния синдикат „Образование“, която се проведе днес в Ловеч, приветства областният управител Виктор Стойчев. Той поздрави синдиката за всичките му действия в защита на интересите на учителите, към които изрази своето уважение, и на децата в образователните институции. Отправи послание и като родител: „Очакваме промяна в посока гъвкавост и адаптивност към учениците, така че образователният процес да бъде отворен за промените за обществото и ролята му да не се ограничава само и единствено с усвояване на знания.“

Тезата му бе подкрепена и от председателя на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той посочи, че именно синдикатът, основан още през 1989 г., в последните години се е превърнал в лидер на промените в системата на образованието, а възпитанието е в топ 3 на тези промени. „Ако българските родители бъдат партньори, нещата в образованието ще се променят бързо“, каза Петров. Изтъкна още, че целта на образованието е да обучи, образова и подготви ученика за пазара на труда, но и да го направи добър човек.

Юлиян Петров заяви, че организацията, и в частност в Ловеч, е запазила своя облик през всичките тези години. Той награди председателя й Иво Райнов, който е начело вече 16 години, с плакет за особени заслуги в синдикалното и просветното дело. Плакет „Със солидарност и подкрепа заедно“ връчи на Виктор Стойчев, както и на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова и на началника на Регионалното управление на образованието Иваничка Буровска, които също благодариха на синдиката за добрия диалог и за търсенето на пътища за решаване на проблемите в образователните институции.

Иво Райнов бе преизбран за председател за следващ 4-годишен мандат.