Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител, извърши проверка на два пътни участъка на територията на област Ловеч след получен сигнал. Участваха представители на областната администрация, на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Областно пътно управление – Ловеч, „Автомагистрали“ ЕАД, Районно управление – Тетевен, Община Тетевен, Община Ябланица.

Единият участък е част от автомагистрала „Хемус“ в района на община Ябланица, където вследствие на специфичното асфалтово покритие при мокра настилка се създават условия за аквапланинг, което може да доведе по пътнотранспортно произшествие. Иначе е сигнализиран с пътни знаци и предупредителни табели двустранно. По време на проверката стана ясно, че този участък като част от цялата автомагистрала на територията на област Ловеч е включен в ремонтната програма на АПИ, предстои да бъде възложено изработването на технологичен проект за текущ ремонт, след което може да се пристъпи към възлагане на неговото изпълнение.

Вторият проверен участък е част от първокласен път София – Варна в района между с. Български извор и местността Боаза. Там е установена компрометирана мантинела и липсващи пътни знаци, но като цяло състоянието на участъка е задоволително. Предложените от АПИ в краткосрочен план мерки са освежаване на пътната маркировка със студен пластик, като по ос и крайни линии маркировката е шумна надлъжна релефна, както и почистване на банкети и косене. На този критичен участък в дните от петък до неделя полицейски патрул следи за спазване на ограниченията и безопасността на движението. За него от АПИ предложиха да бъде възложено на Института по пътища и мостове да направи измервания на повърхностните характеристики на настилката. В дългосрочен план от областното пътно управление настояват за целия първокласен път София – Варна на територията на област Ловеч да се направи цялостно обследване. В тази връзка от АПИ се планира да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на проект за повишаване на безопасността и актуализация на организацията на движение.