Със заповед на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на 30.06.2020 г. е назначена комисия със следните задачи:

  1. Да разглежда подадените заявления в Община Ловеч от наемателите и ползвателите на общински нежилищни имоти на територията на община Ловеч, за намаляване или освобождаване от заплащане на дължимите месечни вноски за наем/обезщетение за срок от два месеца след отмяна на извънредното положение.
  2. Въз основа на подадените заявления, комисията да извърши преценка и изготви мотивирани становища за наличие на основание за намаляване или освобождаване на наемателите и ползвателите на общински нежилищни имоти на територията на община Ловеч

    от заплащане на дължимите месечни вноски за наем/обезщетение, съобразно представените документи, удостоверяващи ограничаване или преустановяване на дейността им в имотите, вследствие на наложените ограничителни мерки.

  3. За дейността си комисията да изготвя протоколи, в които да се отразяват становищата и предложенията за освобождаване или намаляване на месечните вноски за наем/обезщетения, или отказ.
  4. Изготвените протоколи да се представят на кмета на Общината за одобряване и да се внасят в Общински съвет-Ловеч с предложение за решение.

Заявленията се подават по образец, утвърден с настоящата заповед, в „Центъра за услуги и информация на граждани” в сградата на Община Ловеч, в следните срокове:

–           за периода от 14 май до 14 юни 2020 г. – в срок до 10 юли 2020 г. включително;

–          за периода от 14 юни до 14 юли 2020 г. – в срок до 10 август 2020 г. включително. Председател на комисията е инж. Цветан Георгиев – заместник-кмет на Община Ловеч.

Припомняме, че по предложение на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, Общинският съвет е приел решение № 68/ 30.04.2020 г., с което облекчава различни категории наематели заради пандемията с коронавируса. Облекчението важи само за срока на въведените ограничителни мерки по Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването и съобразно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

По повод постъпило питане, съобщаваме, че съгласно разпоредбите на точка 6 от горната заповед, наемателите на магазини на Покрития мост се освобождават от заплащане на 50 % от дължимите месечни наемни вноски. Изключение се прави само за сладкарницата, която със заповед е затворена на 100 % и така ще бъде и обезпечението без заявление.