Кристалина Костова

Двете страни са решени на всичко – едните искат надмощие, да мачкат, унизяват, сплашват, да покажат, че в тях са парите, властта и хляба, а другите се бият всекидневно с вятърни мелници, с оголените си мечти за справедливост, вярвайки в рицарството, в победата на по-слабите. Ако гледаме битката им отстрани, всеки от нас, като на футболен мач, ще иска да застане на страната на единия от двата отбора.

Обикновено избираме по-добрия, с класните скъпи футболисти. Играчите в живота, като във футбола, се упражняват за битките, учат се, но, за разлика от спортистите, усвояват подлостта, как да спечелят не за отбора, а за себе си. 

Такива са господарите!

И те не се задоволяват само с моментна победа, те искат да спечелят купата. Те обаче не играят по общоприетите правила, имат собствени такива. Те са безкомпромисни – удрят и противника, и околните. Правят го с усмивка – понякога скрито, друг път с явно задоволство.

В малката джунгла Ловеч господарите се подвизават в три сгради в центъра й. Сътрудничат си добре, но само ако трябва да прикрият нечий гаф, да смачкат някой воин, да покажат сила, власт и бездушие. Гнусно ми е! Мога и по-силни думи да употребя, но не искам да падам на махленското фейсбукско писане.

Господарите с дребни душици, толкова са се самозабравили, че посягат вече и на децата на воините. А когато воините искат да ги защитят още по-наглите души се опитват да ги смачкат, да ги изкарат луди, истерични, невъзпитани. Имат си и агитка – още по-дребни души, които просто искат да са със силните.

Потресох се, като четях коментарите след статията за майката на 2-годишното дете, подала сигнал за насилие в детска ясла “Патиланци”!

Млада жена иска да защити най-скъпото си, без да обвинява по начина, по който всеки е силен – във фейсбук. Напоследък фейсът е превърнат в отдушник – всеки пише какво ли не. Няма лошо – едни имат нужда да показват къде ходят, какво ядат, колко добри и талантливи са децата им, да споделят случки, мисли и т. н. Лошо няма, но това е лесният начин, без последици.

Трудно е обаче да се изправиш пред институциите, пред системата, да си потърсиш правата, въпреки че знаеш, че всичко предварително е обречено. Търсейки своите права и истина, не го правим само за себе си, но и за другите.

Те обаче не го заслужават.

Целта е, ако има лоша случка, тя да не се случва повече с никое дете. Ясна е, че това дете няма да се върне в тази ясла, а то е толкова разстроено, че не се знае дали скоро ще може да ходи в детско заведение. Замисляте ли се какво бихте направили вие в този случай?

Аз лично се възхищавам на майката воин.

Агитката на господарите напада, защото те не биха се изправили срещу никого, защото знаят властимащите как действат – с натиск, заплаха, прикриване.

Майката търсела сензация. Не мога да повярвам що за мислене е това. Кой човек ще търси сензация на гърба на детето си и какво печели от 3 минути ефир. Напротив, губи, защото сега трябва да чете тези безумни коментари, да посреща служители на Закрила на детето в дома си, да не се знае дали някоя ясла или детска градина ще приемат рожбата й, да понася обиди, натиск и какво ли не.

Защо била потърсил съдебен лекар. А защо не, след като има проблем. Тя е потърсила и детски психолог, защото благодарение на добрите грижи в яслата детето се нуждае от помощ. Гледали го били продавачи. Кой видя това и кой не е оставял детето си на приятели или комшии, за да може да свърши някоя работа.

Не искам да ставам адвокат на майката – тя очевидно е воин и сама ще се справи.

Искам да наблегна на господарите /институциите, които са слепи за проблемите, прикриват ги и нямат адекватна реакция. Къде бе Общината тези 2 месеца, след като е знаела още от самото начало. Прокуратурата е образувала досъдебно производство, защото е преценено, че има основание за това. Водени са и разпити. Няма как в яслата да има прокурорска проверка, а Общината да не знае.

Сезирала се била от медиите.

Къде бяхте досега? Каква точно проверка ще извършите? Пиарски морафети!

Закрила на детето също се самосезирали от медиите – 2 месеца по-късно. Значи добре, че са медиите, че институциите поне да обявят, че ще свършат нещо, а дали ще го направят, е друг въпрос.

Медиите били лешояди.

Защо не са такива, когато пускат прессъобщенията на господарите – кой къде кихнал, къде поставил цветенца или връчил някой знак, плакет и др. Медиите са виновни, че посочват факти – досъдебно производство, медицинско съдебно свидетелство.

Защо тези женички, които така пиперливо коментират, не попитаха какво са свършили институциите.

Просто е. Защото и те искат да са с печелившия отбор, защото и те са толкова низки душици – ровят в живота на другите и тъй като не могат да водят по-друг начин битка, го правят, където е по-лесно – във фейсбук, с нападки и обиди.

Може и майката да не е права, но това ли е начинът. Нали има институции, нека го докажат.

Господарите действат с безочливост, натиск, злоба. Воините обаче знаят какво е война и как да се сражават.

Ще видим кой ще победи – господарите или воините!