Горивният и въздушният филтър са едни от основните компоненти за правилното функциониране на нашият автомобил. Въпреки това, много хора не разбират тяхната функция и колко всъщност е важна навременната смяна на филтрите в превозното средство. Още повече, масово се смята, че поддръжката, смяната и диагностирането на стар филтър е нещо сложно и трябва задължително да се направи в сервиз, което по-скоро не  е така. Всъщност е точно обратното, веднъж щом разберем колко е лесно и бързо, ще можем сами да извършим тази процедура, без нуждата от майстор и ходене по сервизите.

Нека започнем с информация за въздушния филтър, какво представлява той и защо е важен за правилната работа на двигателя:

Въздушният филтър служи за максимално почистване на въздуха, влизащ в двигателя, за да може той да функционира максимално ефективно. Както знаем, въздухът в околната среда е пълен с боклуци, които не се изгарят лесно и могат да бъдат засмукани от нашия двигател. Неща като пясък, прах, мръсотия, прашец и дори птичи пера могат да бъдат засмукани, а ние не искаме те да са част от вътрешното горене на колата ни. Точно за това въздушният филтър е необходим за правилното и безпроблемно функциониране на двигателя. Ролята му е да улови мръсотията и другите големи частици от въздуха и ще предотврати за попадането им в двигателя. Въздухът преминава през филтъра и се смесва с горивото, и когато запалим автомобила си, свещта ще възпламени сместа, а крайният резултат е вътрешното горене.  Въздушният филтър е свързан с всмукателния колектор. По-старите модели автомобили с карбуратори имат въздушния филтри, оформени като понички, докато по-новите имат правоъгълни, като те също са произведени от подобен на хартия материал, който е порест. Те са сгънати подобно на акордеон, макар и за по-голяма повърхност.

Нека изясним и защо е важната смяната на този филтър:

Както вече казахме, с времето филтърът се пълни с уловените частици, на които е попречил да отидат в двигателя. Когато стане прекалено мръсен, дори и чистият въздух не може да премине през него, което от своя страна може да доведе до повреда в двигателя. Освен това, подмяната му с нов филтър има много други положителни ефекти, като например:

*По-добра горивна ефективност:  Тъй като нашият двигател се нуждае от чист въздух, в следствие от замърсения филтър, това не се случва, което означава, че двигателят ще изисква повече гориво, за да получи същото горене. Смяната на филтъра с нов ще осигури необходимият чист въздух и двигателят и ще работи ефективно.

*По-дълъг живот на двигателя:  Всъщност двигателят е доста чувствителен и може да се повреди дори от малки прашинки от пясък, като  с течение на времето натрупването им ще доведе до повреда, особено върху вътрешните части на двигателя като бутала, бутални пръстени, цилиндрите и клапаните, а в този случай спестяването на пари от нов филтър може да доведе до много по-скъпи и нежелани ремонти, дори и необходимост от изцяло нов двигател.

*По-малки емисии:  Когато въздушният поток към двигателя е намален се засягат системите за контрол на емисиите, което кара автомобилът да изхвърля повече замърсители в атмосферата и всъщност това допринася за допълнителното замърсяване на околната среда. Смяната на филтъра ще предотврати това.

Нека видим кога трябва да сменим нашия филтър:

В зависимост от това колко се използва автомобилът, смяната при едни шофьори може да настъпи по-рано от при други, които не шофират много. По принцип, производителите препоръчват смяната на филтъра да бъде направена на всеки 10 000км. или след интервал от 1 година, в зависимост кое от двете настъпи първо. Имайте предвид, че ако живеете в по-оживен или прашен район, има възможност филтъра да се замърси  още по-бързо. Много хора сменят филтъра, когато дойде време и за смяната на масло. Ако пък решите, може дори сами да го направите, както вече казахме, това е много лесно. Преди да направите това обаче, трябва първо да проверите ръководството на вашият автомобил, за да видите точните спецификации на въздушния филтър, необходим за вашата кола.

Нека преди това видим кои признаци сочат за смяната на филтъра:

  • Вашият пробег е намалял: Един от най-честите признаци за необходимостта от смяна на въздушния филтър е намаляването на пробега с едно зареждане. Ако колата ни използва много повече гориво е знак, че двигателят поема по-малко чист въздух и работи по-трудно от нормалното. Когато започнете да виждате промяна в пробега на автомобила си, това е знак, че въздушният филтър трябва бъде подменен с нов. Този признак не се появява много бързо, така че когато забележите необходимост от зареждане на резервоара с гориво за по-кратко време, трябва да смените филтъра възможно най-бързо.
  • Проблем със запалването: Мръсните въздушни филтри влияят върху системата за контрол на емисиите на двигателя. След това свещите се блокират и искрите също се нарушават. Това се проявява в проблеми със запалването и когато се опитвате да стартирате колата си, тя ще запали по-бавно от обикновеното. В този случай трябва да проверите въздушния филтър.
  • Следвайте хронологията: Ако прочетете ръководството на автомобила, там е посочена препоръката на производителя кога да смените въздушния филтър. Дори ако все още не показва никакви признаци, че трябва да се смени, трябва просто да го направите. Това е много по-добре, защото няма да има отрицателно въздействие върху работата на вашия автомобил и двигател. Всъщност, като се има предвид много достъпната цена на новия въздушен филтър и лекотата при смяната му, няма причина да отлагате тази процедура.
  • Направете визуална проверка: Когато закупите нов въздушен филтър, ще забележите, че те са или бели, или почти бели на цвят. Това означава, че ако правите визуална проверка, мръсният филтър е всичко друго, но не и бял. Освен това, когато видите много отломки или частици, това означава, че двигателят ви вече не получава достатъчно чист въздух. Понякога може да не е очевидно, защото частиците може да са малки. И все пак, ако изглежда мръсно и пълно, може да искате просто да го замените. Трябва да се обърнете към вашето ръководство, за да разберете къде се намира въздушният филтър. Всеки модел автомобил съхранява своя филтър на различно място, така че не предполагайте, че е точно там, където е бил на вашия по-стар автомобил.

Лесните стъпки за смяна на въздушния филтър:
Истината е, че са необходими само пет стъпки за смяна на въздушния филтър на колата ви и след като сте свикнали, ще ви трябва само минута.

  • Купете нов филтър
    Въздушните филтри са доста евтини и можете да ги купите в магазин за авточасти или дори в голям супермаркет. Просто трябва да разберете кое да вземете за колата си, или като прочетете ръководството за автомобила си, или като се обърнете към консултант в магазина. Те най-вероятно ще изброят кой вид е подходящ в зависимост от модела и годината на автомобила.
  • Отворете капака и намерете кутията за въздушен филтър
    Кутията за въздушен филтър или просто въздушната кутия не е толкова трудна за намиране. Обикновено това е черна пластмасова кутия отгоре или отстрани на двигателя. Освен това трябва да има огромен маркуч, който стърчи отстрани.
  • Отстранете филтъра
    Отварянето на кутията за въздушен филтър е лесно, тъй като трябва само да премахнете металните скоби, държащи капака надолу. След това трябва просто да извадите стария филтър.
  • Проверете филтъра
    Можете да направите визуална проверка на състоянието на стария въздушен филтър. Знак, че трябва да бъде заменен, е цветът. Ако е сив, значи е време да го замените. Ако погледнете и вътре в гънките и видите много замърсявания по тях, това означава, че вече не пропуска много чист въздух вътре.
  • Поставете новия филтър
    Изхвърлете стария и поставете новия, като се уверите, че е прилепнал в кутията. Затворете кутията на въздушния филтър и не забравяйте да щракнете върху скобите.

Знаейки как да проверите и замените вашия въздушен филтър, ще гарантирате, че двигателят на автомобила ви винаги получава достатъчно чист въздух и следователно работи безпроблемно. Не само спестявате пари, но и вече няма да се налага да отделяте време за шофиране до магазина и чакане на опашка. За няколко лева, похарчени за нов филтър, можете да го сменяте толкова често, колкото искате, само за една минута.

До тук говорихме за въздушният филтър, нека сега обърнем внимание и на друг важен компонент от нашия автомобил, а именно горивния филтър.

Задачата на горивния филтър е да пречиства горивото от замърсяванията, дребните частици и други чужди тела, които попадат в резервоара заедно с горивото. Липсата на филтър може да доведе до замърсяване на елементите на горивната система, проблеми в работата на мотора и намаляване на ресурса на всмукателното устройство и горивната помпа.

Нека разгледаме видовете филтри и тяхното устройство:

  • Карбураторни. Качеството на филтриране е 15–20 микрометра. Корпусът е изработен от прозрачен найлон, което позволява контрол на нивото на замърсяването. Филтриращият елемент е изработен от пресована целулоза и синтетични влакна.
  • Инжекторни. Елементът не пропуска в системата частици по-големи от 5–10 микрометра. Конструкцията е по-сложна, предвид по-голямата степен на филтриране и високото налягане в горивната магистрала на инжекторната система. Корпусът е изработен предимно от сплави на леки метали или изключително здрава пластмаса.
  • Дизелови. Разликите в конструкцията се дължат преди всичко на повишеното съдържание на влага в дизеловото гориво и чувствителността на горивната апаратура. В процеса на пречистване водата, която е с по-голяма плътност, се задържа на дъното на филтъра и след това се извежда от системата. Някои модели са оборудвани с подгряване с цел да се предотврати образуването на парафин в горивото при понижаване на температурата.

Проверката на състоянието на горивния филтър се извършва при плановото техническо обслужване. Ресурсът на елемента съставлява средно 20–60 хиляди километра пробег в зависимост от типа на горивната система. Ненавременната смяна може да доведе до повреда на горивната помпа, елементите на всмукателната система и други скъпоструващи детайли.

Неизправността на горивния филтър може да бъде в следствие на замърсяване, механични повреди или износване на накладките и уплътнителите.  Признаците за неизправност могат да бъдат загуба на мощност, повишен разход на гориво, изгасване на мотора, прекъсване по време на движение на автомобила по нанагорнище, трудно запалване на двигателя или течове на горивото в местата на свръзките. Други причини за неизправност на горивният филтър могат да бъдат нискокачествено гориво, попадане на чужди частици в горивната система, неправилно монтиране или експлоатация на мотора в режим на празен ход в рамките на продължително време.

Горивният филтър не подлежи на ремонт и при повреда детайлът се заменя с нов, като замяната може да бъде извършена самостоятелно. Нужно е наличието на базов комплект инструменти. Тъй като безопасността е на първо място, за всеки случай пригответе пожарогасител, проверете добре помещението, намалете налягането на горивната система и изключете акумулатора.

Ето и стъпките, необходими за действие:

  • Изключете релето на горивната помпа
  • Запалете мотора и му дайте да се изключи самостоятелно
  • Разхлабете крепежите и демонтирайте стария детайл
  • Поставете новия филтър и се уверете, че няма протичане в местата на свързване
  • Първо свържете релето и едва след това клемите на акумулатора
  • Запалете двигателя и се уверете, че работи коректно