Павлин Иванов

Ясно е, че светът вече не е същият. Значителната промяна се вижда ежеминутно навсякъде. Все по-ясно става, че скоро общественият и икономическият живот ще бъдат сведени до безпрецедентен минимум. Естествено, последиците за икономиките и държавите ще бъдат драматични. Към този момент, няма отговори на въпросите, които вълнуват всеки от нас.

След като предполагаме и с голяма вероятност знаем фактите, не би било неуместно да погледнем и под друг ъгъл на предстоящите промени. Другият ъгъл са възможностите. Преосмисляне на всичко случило се до сега, анализ и нови изводи. Какво можем да правим, по какъв начин, къде, кога.

Безспорно е, че след всяка криза обществата излизат по-знаещи, задружни, по-мъдри и доста по-разумни. Това навярно ще се случи и след тази безпрецедентна, според мен, в човешката история криза.

В какво посока можем да гледаме?

Първо, очевидно е, че все повече дейности, за които е възможно, ще преминат в онлайн среда. Ще се научим, че компютрите и интернет не са единствено средство за губене на време и някакъв тип забавление, а изключително сериозен и мощен инструмент за работа, развитие и печелене пари.

Точно в тези дни на карантина и ограничения на свободното придвижване, вместо да се плашим, можем да започнем да се образоваме, да обмислим различни варианти за бизнеса и живота си, да говорим с близки и приятели и обсъдим какви нови възможности можем да намерим.

Кризата показва изключително много пробойни във всяка една система. Хубавото е, че точно днес имаме време да помислим за това и намерим решения.

Второ, имаме време да помислим! За всичко! За животът си, за това, какво сме искали и къде сме днес. Именно спирането на реалният обществен и икономически живот ни дават шанса да ударим ръчната спирачка, да спрем, да се огледаме и премислим. Това е нулевото време, което рядко ни се случва да имаме за себе си. Само и единствено за себе си. Нека го използваме умно, на база опита, които се трупа ежечасно в нас и около нас.

Трето, нека се огледаме. Да видим най-после семействата си. Най-ощетените от съвременният и досегашен начин на живот. Кога за последно имахте време за това? На кратката почивка на море?

Ето, тази криза дава тази възможност. Малко да слезем от забързания ритъм и отново да станем хората, които всъщност сме. Нормални, спокойни, приветливи, грижовни. Предполагам, няма да оспорите факта, че до сега, много време за спокойствие и уют в семейството, просто не сте имали. Е, това е добра възможност.

Давам само три различни отправни точки за размисъл. Животът, както винаги се е случвало, ще продължи и след тази безпрецедентна в човешката история криза. Хубаво ще бъда, да сме по-подготвени и да използваме времето си за нещо полезно и градивно, вместо да следим единствено новините и да очакваме с притеснение поредните данни за разпространение на коронавируса.

Човечеството очевидно ще се справи и с това предизвикателство. Най-малкото, защото в подобни кризи, популисти, всезнайковци и тарикати, няма знания и капацитет дори да пречат.

Хубавото е, че по телевизиите и останалите медиите, за първи от много време, не виждаме обичайните случайници, а умни, образовани, знаещи и можещи хора, които знаят какво правят, говорят спокойно, уверено и професионално.

Надявам се, силно се надявам, след тази криза обществото и държавата да се преподредят. Вече е видимо, че в България не са останали само тъпаци и кречетала.

За последните седмици, поне аз видях, че в нашата държава има много и то качествени личности. Просто до сега, на преден план бяха тъпаците и нахалниците, запушващи всеки процес.

Надявам се, че ако сте стигнали до тук с четенето, ще се замислите за новите възможности и няма да приемате случващото се като Армагедон, а като шанс за ново начало и ще откриете нови възможности.