Вчера в Националния пресклуб на БТА в Ловеч водачаът на листата Ирена Анастасова на коалиция “БСП за България” представи кандидатите за народни представители в 11 МИР Ловеч.

Водач е заместник-председателят на Изпълнително бюро на НС на БСП Ирена Анастасова. Втори е бившия кмет на Ловеч и областен лидер на БСП Минчо Казанджиев. След него са Христомир Маринов, Тодор Спасов, Мария Николова, , Валентина Георгиева, Тодор Тодоров и Събчо Лалев.

Ирена Атанасова засегна случващото се вътре в партията. По думите ѝ сцените, които са се разиграли по време на Конгреса на БСП, са неприятни. „Това са хора, които, за съжаление, имат интерес да рушат името на партията. Неслучайно нашата партия е подложена на обстрел не само от наши опоненти – други политически партии, а и от хора, които в определени периоди са били в ръководството на партията, част от тази партия, някои все още са в нея. Това не е от вчера“, посочи Анастасова.

Не се заблуждавайте, че тук битката е срещу председателя на партията, в никакъв случай, каза още тя. Тук битката е БСП да промени курса си и това, че наистина е сериозна опозиция на всякакви зависимости. За последните години ние успяхме да се освободим от редица наши бивши съпартийци, които определено бяха обвързани с финансови и всякакви други интереси. Разбира се, извън партията, защото в БСП такива интереси е нямало.

Тя посочи, че това са хора, които са свикнали да са доживотно народни представители – с по над 20 години в Народното събрание. Според нея е нямало как да няма реакция след промените, направени преди четири години в Устава на партията – за пряк избор на председател, за не повече от 12 години или три пълни мандата народно представителство.

Тя каза още, че всичко това се отразява на резултатите от изборите. „Това е целта – да се покаже, че сегашното ръководство на партията е некадърно. Целта не е председателят на партия, а да станем послушни“, добави Ирена Анастасова.

„Това напълно се изясни, след като получихме писмо от Партията на европейските социалисти и от Социалистическия интернационал, в които настоятелно ни приканват да променим отношението си към Истанбулската конвенция. Това е нещо, което ние няма как и не бихме го направили, защото тази битка я водим много отдавна. Боят срещу нас е сериозен, но ние за 130 години сме удържали всякакви битки и съм убедена, че ще удържим и тази“, добави Анастасова.

Минчо Казанджиев и Ирена Атансова представиха и кратко резюме на акценти от програмата на социалистите в социалната сфера, образованието, икономиката. Водачът на листата кандидати се спря на идеята за регулиране на печалбите на търговците, като елемент от справянето с високите цени на стоките от първа необходимост. Тя като пример Гърция, където според нея, този механизъм дава резултат.

Минчо Казанджиев акцентира на вижданията на БСП за корекция на Закона за обществените поръчки.

Двамата представители на коалиция “БСП за България” са убедени, че няма да загубят мандат в област Ловеч, въпреки появата на коалиция “Левицата” и други леви формация.