Извънредна пълна инвентаризация на балансовите дълготрайни материални активи и активите в употреба, изписани като разход в Община Ловеч, на материалните запаси, чуждите активи и чуждите материални запаси към 31 декември 2023 г. разпореди със заповед кметът Страцимир Петков. Инвентаризацията трябва да се извърши до 1 април т.г. по обекти, за което кметът назначи и съответните комисии.

В заповедта се указва за резултатите да се състави инвентаризационен опис, при проверката и прегледа на фактическото състояние да се направят предложения за конкретизация, уточнения или допълнения по инвентаризационните описи, както и оценка на начина на съхранение и използване на активите. За негодните за използване да се съставят описи, като се даде предложение за бракуване, ремонт, търг.  За всеки обект да бъде уточнено материално отговорното лице (МОЛ), като бъде подготвена и представена на кмета за подпис заповед и бъдат зачислени активите.

Разпорежда се още инвентаризация на разчетите (вземания и задължения) към 31 декември 2023 г., като се изпратят потвърдителни писма до контрагентите за размера им в срок до края на януари. Установените резултати да бъдат описани в протокол.

За цялостната инвентаризация кметът изисква обобщен доклад от началника на отдел „Счетоводен“, а контрола по изпълнение на заповедта възлага на зам.-кмета Цветелин Винчев.

„Идеята на тази инвентаризация на цялата община, на всички дейности, по всички балансови стойности е да разберем какво е наследството ни от предишното ръководство. Досега на нас, новото ръководство, не ни беше дадена информация да е извършвана някога пълна инвентаризация. Правена е стъпкова, на определени активи и пасиви и реално липсва представа с какво разполага общината“, коментира зам.-кметът Винчев. Той поясни, че вътрешен одит е установил, че предишната инвентаризация не е извършена съгласно правилата на общината.

Този вътрешен одит с цел проверка за документална обоснованост на процеса на инвентаризация в общинската администрация за периода 1 януари – 31 декември 2022 г. е извършен от одитори от звеното „Вътрешен одит“ в общината. Проверени са вътрешните правила за подготовка и провеждане на инвентаризация на активите и пасивите, оборотни ведомости за областите „Бюджет“, „Средства на Европейския съюз“ и „Други сметки и дейности“ към 31 декември 2022 г., инвентаризационни описи, извлечения по сметки, актове за брак, протоколи. Одиторското мнение е, че идентифицираните контролни дейности при осъществяване на процеса на инвентаризация не са прилагани постоянно и последователно и не са били ефективни.

Сред другите основни констатации и изводи е, че вътрешните правила за инвентаризацията не съдържат разпоредби за задълженията на ангажираните в процеса длъжностни лица, начина на докладване на резултатите и начина на архивиране на изготвените документи, с което не са спазени изисквания на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор.

  • Не е и изчерпателно регламентиран процесът на бракуване.
  • Не е определена комисия, която да извърши преоценка на материалните запаси и обезценка на активите и инвентаризация на действащите договори.
  • Не всички проверени материално отговорни лица са подписали декларация, че документите, свързани с активите, са предадени в счетоводството.
  • Не е спазена процедурата за потвърждаване на всяко вземане и задължение чрез изпращане на писмо.
  • Не са изготвяни инвентаризационни описи за всички инвентаризирани активи. Бракуването на активи не е направено от специално определена комисия, а от комисията, извършила инвентаризацията.
  • Не е извършена инвентаризация на всички налични компютри и хардуерно оборудване, други машини, съоръжения и оборудване, материали, задължения към доставчици и вземания от клиенти.
  • Леките автомобили не са заведени в счетоводната система на водачите, на които са зачислени със заповед на кмета, а като МОЛ е отбелязана община Ловеч.
  • Има автомобили, за които като МОЛ са посочени лица, напуснали общинската администрация.