„Обществото не е готово за новия начин на управление на отпадъците и изчисляването на такса битови отпадъци. В последните 20 години ние не заложихме на образоване на гражданите в тази посока. Разделното събиране, което прави държавата, е в известна степен проформа. И така се задържат депонираните отпадъци на големи нива.“ Това каза днес кметът Страцимир Петков на заседание на областния съвет за развитие. На него бе дискутиран новият модел за управлението на отпадъците и предизвикателствата пред общините при промяната на начина на изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО).

Този нов модел трябва да заработи от 1 януари 2025 г., когато влиза в сила новата Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси. Наредбата е приета с постановление на Министерския съвет от април тази година. Изпълнението й е възложено на кметовете на общините.

По досегашния механизъм такса битови отпадъци се определяше като промил върху данъчната оценка на имота. От догодина у нас трябва да започне приложението на европейското правило “Замърсителят плаща” и таксата за граждани и фирми да е според количеството изхвърлени отпадъци.

В община Ловеч вървим към комбиниран начин на определяне размера на ТБО – за физическите лица по брой собственици и ползватели, а за юридическите на база съд, поясни още кметът Петков. И тук според него идва големият проблем, защото на физическите лица се увеличава с пъти таксата, а на юридическите намалява с пъти. „Нашето предложение е да се изработи методика, която да е отделна от Наредбата, и с нея ние да може да разместим и да направим по-справедлива тази разлика. Само че изготвяне на такава методика е почти невъзможно в оставащите два месеца, в които ние трябва да изготвим и приемем план-сметката за разходите и Наредбата за администриране на местните такси и цени на услуги“, каза още кметът.

И той, и колегите му от останалите общини от област Ловеч очертаха като трудности при определяне на основата за изчисляване на таксата липсата на данни за реалните количества отпадъци, генерирани във всеки конкретен имот, определяне на реалния брой ползватели, липсата на коректни данни и отчетност за обитателите на жилища, а също и за имоти, в които се извършва търговска, производствена или друга дейност. За изпълнение на Наредбата са необходими значителни инвестиции в технологии, машини и съоръжения, които не са по силите на общинските бюджети.

Друг сериозен проблем е, че при евентуално обжалване и отмяна на Наредбата за администриране на местните такси и цени на услуги в частта за ТБО общините няма да може да я събират, а и законът не позволява събиране на база предходната план-сметка. Увеличеният размер на таксата ще доведе до несъбираеми вземания и неизпълнение на план-сметката и бюджета на общините, което ще породи проблем с осигуряването на средства за финансиране на услугите по сметосъбирането и сметоизвозването и така има опасност да се нароят незаконни сметища. Още повече стават проблемите при общините, които имат действащи договори по Закона за обществените поръчки за сметосъбиране.

В цялостната промяна на модела за управление на отпадъците ключово място заема организирането на разделното събиране по видове отпадъци. Сериозна спънка, която срещат общините, е работата на организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковка. Тяхната дейност се финансира от продуктовите такси, заплащани от производителите, като договори за създаване на условия за разделно събиране в населените места сключват кметовете на общини, в същото време отчитането на тяхната дейност се извършва пред Министерството на околната среда и водите. Местната власт на практика не участва в процеса на управление в сферата на разделното събиране на отпадъците, а от него зависи намаляването на количеството отпадъци в общите контейнери.

Областният съвет за развитие излезе с конкретни предложения, които ще бъдат внесени в Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите. Копие ще бъде изпратено до Националното сдружение на общините в Република България, експерти откъдето днес на заседанието дадоха съвети на общините как да процедират така, че да намерят най-справедливия начин за определяне на новия размер на ТБО.

Общините от област Ловеч предложиха намеса на държавата за ефективно осъществяване на дейността по разделно събиране на отпадъците от организациите по оползотворяване, осигуряване на средства за инвестиции в нови съдове за отпадъци, нови сметоизвозващи машини или дооборудване на съществуващите, системи за контрол на транспортирането и отчитане и уреждане на пропуските в нормативната уредба.