Павлин Иванов

В една от редките си пресконференции, миналата седмица, кмета Корнелия Маринова беше любезна да отговори на въпрос на „Ловеч днес“ относно визията й и резултатите от заявеното от кмета намерение за увеличаване на данъците.

Маринова заяви, че няма как в този момент да каже какви са предвижданията на администрацията и каква са разчетите й, ако увеличението на данъците бъде гласувано от съветниците в Общински съвет.

Ще направя справка и ще ви дам отговор. Това каза Маринова. Предстои обществено обсъждане, датата е 16-ти декември, поканата е отправена към общността. Там ще бъдем със всички цифри, ще дадем информация какво налага вдигането, какво очакваме да получим като постъпления, за какво ще бъдат използвани.

Относно намерението на Маринова за вдигане на Такса битови отпадъци, което според кмета се налагало заради отчисленията за РИОСВ, „Ловеч днес“ попита, какво е направила администрацията за да избегне повишаването на ТБО и намаляването на отпадъците депонирани в РДНО Ловеч.

Корнелия Маринова каза, че администрацията е направила много неща. В този число и проекта за Регионалната система за управление на отпадъците, намаляване на количествата, които се депонират в депото, използване на машина за шредиране и т.н., с оглед да се намалят количествата. В момента, наистина са по-малко, от колкото са заварени. С хиляди тонове.

„Ловеч днес“ внесе яснота за кмета, че това се е случило благодарение на работата на предишният борд на директорите на „ЕКО“ ЕАД.

(Бел. Р. –  Важно е да отбележа, че предишният управленски екип на „ЕКО“  управляваше депото близо година и точно благодарение на тази работа, са се отчитали реалните количества отпадъци депонирани отпадъци, които са били буквално с хиляди тонове по-малко от отчитаните от предишния оператор на депото. Това е и причината Такса битови отпадъци да не бъде вдигана 4 години.)

Кметът Корнелия Маринова потвърди пред медиите този факт.

Според Маринова обаче, няма как да не се вдигне Такса битови отпадъци. Причината за това, според нея е, че сумата за депониране на тон отпадък е вдигната почти двойно, от 57 на 95 лева за тон. При това, от години не е променяна таксата.

„Ловеч днес“ попита защо досега не са изградени инсталациите за компостиране и сепариране на отпадъците. Защото ако бяха налични, нямаше да се плащат огромните отчисления към РИОСВ.

Кметът Маринова каза, че процедурите по проектиране на инсталациите са към края. Тя не можа да каже, нито кога ще бъде готов проекта, нито кога реално Депото обслужващо и Летница и Угърчин ще има инсталации за сепариране и компостиране.

(Бел. Р. – при наличие на такива инсталации, няма да се плащат огромните отчисления от 95 лв/т)