Кметът на Община Ловеч поздрави днес със завършването випуск 2024 на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. „Преди 33 години и аз бях на вашето място. Годините отминават, но ние все се връщаме тук, където са се зародили най-големите приятелства“, каза кметът. Той пожела на зрелостнициге да надграждат спомените от този емблематичен хълм, да имат успехи и изрази увереност, че на предстоящите матури ще се справят отлично.

„Класната стая ме срещна с четири от класовете на този випуск. Пред очите ми вие станахте по-големи и по-смели, мислите ви прекрачваха прага на гимназията в търсене на бъдещето“, заяви директорът на Езиковата Иво Райнов. Той пожела на абитуриентите да побеждават с достойнство, да бъдат смели и да отстояват себе си. Приветствени думи отправи и Ловчанският митропол Гавриил: „Бъдете мъдри в живота, избягвайте примките на Лукавия. Господ да ви дарува здраве на душата и тялото“.

Сили, отговорност, успех и попътен вятър пожела и областният управител Дора Стоянова. Председателят на обществения съвет в гимназията Мария Стоянова изтъкна, че да завършиш ловешката Езикова е особена привилегия, а дългогодишният директор Радослав Хитов призова: „На матурите покажете, че вашите учители са най-добрите в Европа, че Езиковата е такава, защото вие знаете и можете“.

Днес училището изпраща своя 69-и випуск. Випуск с успехи в олимпиади и състезания, в национални и международни форуми, с активно участие в различни граждански инициативи. Съхранил традициите, но и развил ги иновативно – със създаденото училищно радио, с подкаста, който събира голям интерес, с рубриката „Езиковата отблизо“.

Над 150 са прекрачилите днес за последен път прага на гимназията като ученици. Те обявиха отличителния за тях белег на Езиковата: „Дух и заедност. Школа за живота. Общност, която не може да бъде разрушена“.