„Левски е една от малкото личности, които ни обединяват като народ. Има силата на магнит, който ни събира –  днес, на 18 февруари и на всеки друг ден в годината.“ Това изтъкна в словото си  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя говори в Къкринското ханче, където с гражданско поклонение бяха отбелязани 185 години от рождението на Апостола на свободата.

За да изразят своята почит и признание пред дейността на най-великия българин тук бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Даниел Колев, кметският наместник на село Къкрина  Иваничка Станчева, представители на институции, граждани, туристи.

Самодейците от Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ в  Къкрина изпълниха народни песни. Програмата включваше още минута мълчание и поднасяне на венци и цветя, както и изпълнения на Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.

Преди да посетят Къкринското ханче, официалните лица заедно с кмета Корнелия Маринова поднесоха цветя на паметното място Пази мост. Тук се е състояла срещата на Левски с двете турски заптиета, довела до залавянето му в ханчето.

На 18 юли 2022 г. от 17.30 часа е предвидена  панихида в храма „Успение Богородично“ в Ловеч, където някога дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21.00 часа на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ е предвиден танцовият спектакъл  „Апостола“ на Народно читалище „Бяла Анаста 2016 г.“.

Кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него се казва: „Дейността за опазването и популяризирането на паметта за Левски е изключително важна в наши дни. Да направим така, че всеки българин да се потопи в празничната атмосфера. Поклон пред паметта на великия Апостол на българската свобода!“

Община Ловеч тази вечер на тържествения митинг-заря в Карлово ще бъде представена от заместник-кмета Даниел Колев.