Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри на Лазаровден, 16 април, традиционния фолклорен събор, който е част от пролетния празник „Цветница Ловеч 2022“. Това стана на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков“.

Да отворим нашите сърца за красотата на танца и музиката, призова от сцената кметът Корнелия Маринова. Тя съобщи, че на двете сцени в града за двата празнични дни ще има девет самостоятелни концерта и ще се представят 20 читалищни състави.

Съботният празник започна с дефиле на Фолклорен танцов ансамбъл „Магия“. Последва техен едночасов концерт, започнал с „Женски танц с кошнички“. Представен беше и нашумелият танц „Нищо особено“, с който децата плениха журито на „България търси талант“ миналата неделя.

Ансамбъл “Магия” е неразделна част от културния живот на град Ловеч и региона от 2014 г. Участва и в много международни фестивали. Към ансамбъла се обучават над 100 деца, разделени по възрастови групи. Художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Маргарита Атанасова.

През празничните дни концерти имат още оркестър „Ловеч“, съставите на НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ и народната певица Гуна Иванова, концерт на Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев“ от Плевен, Танцовата формация „Елика“ от Пловдив, Райко Кирилов с танцова формация „Самодиви“, концерт на Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК-Ловеч, концерт на Общинския духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. В неделя вечерта е концертът на НЧ „Бяла Анаста – 2016“.