Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави за рождения ден със специален адрес един от най-младите почетни граждани на града – Христо Кънчев (29 г.). Както е известно, Общинският съвет преди осем години удостои младежа със званието поради героичната му постъпка в Созопол, когато той спаси две момичета от сигурна смърт в морето.

В днешния поздравителен адрес на кмета се казва: „Сега, когато страната се бори с пандемията, когато държавата е в извънредно положение, е хубаво да си припомним Вашата проява на решителност и жертвоготовност. Защото така постъпват само хора, които знаят, че човешкият живот е най-висша ценност. И спасяването на човешкия живот е сред най-достойните постъпки. Такива днес са нашите лекари и медицински работници, нашите полицаи и военни, което са на предния фронт на битката с коронавируса. Затова искам специално в този момент да подчертая, че в Ловеч се раждат и учат такива младежи като Вас, които могат да бъдат за пример във всички тежки ситуации.“

Христо е завършил Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч, учил е във Великотърновския университет и в Москва. На 29 август 2011 г. , когато е 20-годишен, той спаси две момичета от кърджалийската езикова гимназия, паднали в морето край Созопол. В книгата на почетните граждани на Ловеч има само един по-млад от него – Братан Ценов, получил отличието на 19 години. Почетното звание беше връчено на Христо Кънчев на тържествена сесия на Общинския съвет на 11 май 2012 г., Ден на Ловеч.