Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна на 19 септември с две от гостуващите три чуждестранни делегации в Ловеч. Първата среща бе с делегацията от Полша, а втората с гостите от Германия.

В срещите взеха участие също и председателят на ОбС в Ловеч Петър Цолов, заместник- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев и секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова.

В делегацията от Ерфурт, Германия, влизат д-р Саша Дьол, ръководител на градската градина в Ерфурт, специалист по “Ландшафтна архитектура”, както и Симоне Крафт, експерт по протокол и международни отношения в администрацията на Ерфурт.

В разговорите бяха обсъдени перспективите за обмен и сътрудничество между градовете, бяха разменени и протоколни подаръци.

Гостите от Ерфурт имаха отделна среща със заместник-кмета Даниел Колев и арх. Даниела Златанова , директор на Дирекция “Устройство на територията”. Групата имаше възможност да разгледа парка „Стратеш“ и Бившата казарма, която също ще бъде парк. Договорено бе две експертни групи в съответните два града да работят по проектни предложения за благоустройството на парковите пространства.

Делегацията от Калиш, Полша, е в състав Малгожата Зажицка , член на градския съвет, Анна Наревска, директор на гимназията „Николай Коперник, и Павел Ушниевски – заместник-директор на гимназия „Тадеуш-Кошица”. Полските гости посетиха ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и ППМГ – Ловеч.

По-късно пристигнаха и гостите от Сиктивкар, Република Коми, Руска федерация. В състава на делегацията са Анна Дю, председател на Общинския съвет на градски окръг Сиктивкар, и Елена Семейкина, заместник-ръководител на общинската администрация на градски окръг Сиктивкар.

Предвидено е гостите да посетят изложбата от творби на старите майстори от фонда на Художествена галерия – Ловеч.

На 20 септември делегациите ще изгледат концерт с участието на „Симфониета“ от Видин и танцьорите от Фолклорна формация „Елит“ при НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ на площад „Тодор Кирков“.

Официалната среща на руската делегация с кмета Корнелия Маринова ще стане на 21 септември, петък. Както съобщихме, делегациите от побратимените градове са в Ловеч по повод провеждането на „Варошлийските вечери“ (19 – 20 септември).