Кметът на Община Ловеч върна за ново обсъждане Решение № 513/ 25.11.2021 г. на Общински съвет – Ловеч относно преобразуването чрез промяна на правната форма на „ЕКО“ ЕАД – гр. Ловеч в еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД). Мотивите – решението е незаконосъобразно и нецелесъобразно, като са посочени съответните аргументи. Това става ясно от писмо до председателя на Общински съвет – Ловеч от 8 декември 2021 г.

Според документа приетото решение не съдържа фактически и правни основания за издаването му, тоест нарушено е изискването на чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК.

Към днешна дата Общинският съвет не е изпълнил задължението си по чл. 1, ал. 3 от ЗПП и чл. 66, ал. 1 и ал. 2 от ППЗПП по отношение на разработване и приемане на Политика за участието на общината в общинските публични предприятия, както и годишен обобщен доклад за резултатите от дейността им. За този ангажимент кметът е напомнил още през м. февруари. Към днешна дата не е ясна позицията и визията на ОбС нито по отношение на развитието и управлението на единственото търговско дружество, в което общината е едноличен собственик на капитала, нито по отношение на дружествата, в които общината има акционерно участие.

Внесеното предложение за преобразуване на „ЕКО“ ЕАД в ЕООД противоречи на разпоредбата на чл. 9, ал. 1 от ЗПП, която гласи: „Основната правна форма на търговските дружества с държавно участие в капитала е „акционерно дружество“. Правната форма „дружество с ограничена отговорност“ е допустима за „микро“, „малки“ и „средни“ предприятия, както и за публичните предприятия по чл. 2, ал. 1, т. 2″. „ЕКО“ ЕАД не попада в хипотезата на чл. 2, ал. 1, т. 2 от ЗПП – нито е дъщерно дружество, нито държавно предприятие.

Пропуснато е и позоваването на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му, тъй като безспорно „ЕКО“ ЕАД е такова при условията на чл. 2 от ЗПП.

Основанията за въпросното решение за преобразуване не кореспондират и с текстовете от Наредбата за условията и реда за упражняване правата на собственост от Община Ловеч в търговски дружества и публични предприятия с общинско участие в капитала:

– чл. 12 (на са изтъкнати мотиви, нито е приложен анализ);

– чл. 13 и сл. от Раздел IV касаят упражняване правата на собственост в търговски дружества, в които общината е съдружник или акционер, а в случая се касае за дружество, в което общината е едноличен собственик на капитала;

– в чл. 39 от Наредбата еднозначно е записано, че възлагането на управлението става след провеждане на конкурс;

– неправилно е посочено като основание чл. 43, ал. 2, тъй като конкретния случай не касае предсрочно прекратяване. Мандатът на членовете на съвета на директорите отдавна е изтекъл и поради тази причина не може да се ползват и разпоредбата за възлагане на управлението на дружеството за срок от шест месеца.

При внимателен прочит се установява, че приложеният учредителен акт на дружеството съдържа редица пропуски и несъответствия спрямо действащата нормативна уредба.

От протокола от проведеното заседание е видно, че при приемането на Решение № 513 е нарушена разпоредбата на чл. 84, ал. 9 от Правилника за организацията и дейността на ОбС – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието н общинската администрация за мандата 2019-2023 година. На основание чл. 45, ал. 9 от ЗМСМА кметът иска отмяна на Решение № 513. Върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила и следва да се разгледа от Общински съвет – Ловеч в 14-дневен срок от получаването му.