Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова проведе на 17 март 2022 г. разговор с Карли Вентър (Carli Venter), представител на Световната банка. Тя е старши специалист по градско развитие, градско управление, управление на риска при бедствия, устойчивост и Земя.

Заедно със своя екип Карли Вентър представи новия аналитичен проект за компактни градове. Пилотният проект на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) е наречен „Компактни градове в България в подкрепа на действия срещу изменението на климата“. Проектът е с определени ангажименти на МРРБ.

Основните партньори на мисията са осем пилотни градове – Пловдив, Ямбол, Враца, Плевен, Бургас, Видин, Габрово и Ловеч, който е първият посетен от екипа град извън столицата.

Обсъдени бяха дейностите по проекта и участието на Община Ловеч в него. Кметът Корнелия Маринова очерта постигнатите успехи, както и проблемите, пред които е изправен градът. Тя представи Плана за интегрирано развитие, който обаче се нуждае от стабилен финансов ресурс. Изключителна трудност са неработещите за момента национални и международни фондове и програми от новия период. Добре, че имаме проекти от предходния програмен период, по които работим в момента, обясни кметът на Ловеч.

Вие потвърждавате нашето мнение, че на високо ниво има средства, но те не стигат до средното и ниското ниво, каза Карли Вентър. Екипът й ще се запознае подробно с документите и проектите на общината и ще предложи решения. Особено внимание се обръща на възстановяване на общността в контекста на промените в броя на населението. В това отношение те харесаха идеи като преустройството на Бившата казарма в градски парк, преместването на Дом за възрастни хора в рамките на града и други.

Виждам, че имате много идеи и проекти, заключи Карли Вентър. Искаме да сме готови с проектните предложение и когато новите фондове стартират, веднага да ги подадем, отвърна кметът Корнелия Маринова.

От страната на домакините участваха главният архитект на общината арх. Минчо Петков, Петър Деков, директор на Дирекция „Проекти, програми и инвестиции“ и Нора Петкова, началник отдел „Стратегическо планиране и програмиране“.