Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и ръководството на общината поздравиха на 19 октомври проф. д-р Никола Владов (60 г.) по повод неговия юбилей. В поздравителния адрес до почетния гражданин на Ловеч се казва:

“60 години са една наистина хубава и зряла възраст за един мъж. През тези години Вие постигнахте много в професията и в личния живот, заради което имате много почитатели и приятели сред жителите на Ловеч.“

След това се припомнят заслугите на д-р Владов в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, както и въвеждането за първи път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса.

„Не случайно заради тези и много други заслуги наскоро бяхте предложен за награждаване с орден „Стара планина” I степен, без лента, с мечове“, припомня кметът на Ловеч.

Днес към юбиляра, заедно с поздравителния адрес, отпътуваха цветя и една картина на ловешкия художник Петкан Наков, наречена „Сокак“ и пресъздаваща възрожденския квартал „Вароша“.

Рожденият ден на д-р Владов съвпада с православния празник на Свети Иван Рилски – небесният покровител на българския народ.

Проф. д-р Никола Николов Владов е лекар, специалист по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Роден е на 19 октомври 1960 г. в Ловеч, почетен гражданин на Ловеч от 29 март 2017 г.