chitsene1008132Първи в екоакцията се включиха цялото ръководство на общината и председателят на общинския съвет

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев обяви кампания „Да изчистим общината”., съобщават от пресцентъра на администрацията. Идеята е да бъде почистена от отпадъци всяка замърсена зона в населените места, както и да бъдат отстранени изсъхнали и прораснали храсти в зоните за отдих и туризъм и по общинската пътна мрежа.

Вчера екоакцията стартира с почистване на парка „Стратеш”, в нея се включиха кметът Казанджиев, тримата му заместници Пламен Петков, Младен Младенов и Ертан Хасан, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов и 60 служители от общинската администрация. Събраният отпадък бе извозен от камион на общинската фирма „Еко”.

Кампанията продължава в следващите седмици по кварталите в града и по населените места. Тя ще бъде инициирана от кварталните, кметските и обществените съвети.

Кметът призовава в почистването да се включат граждани и граждански сдружения, фирми и институции, общински съветници, за да „превърнем нашата община в уютно място за живеене и в привлекателен център за гости”.

4 коментара

  1. В Германия само 1% от боклуците се депонират на сметищата, 45% се рециклират, 17% се компостират и 37% се изгарят.

    “Ако има нещо, което наистина обединява живеещите в Германия, то със сигурност това са отпадъците или по-точно отношението към тях. Когато става дума за изхвърляне на боклука, местоживеенето, социалният статус, произходът или възрастта загубват значението си в името на политиката за отпадъците, която Федералната република следва стриктно от 15 години насам. Всички сортират боклука още от вкъщи, което събира погледа на чуждестранния гостенин, свикнал отпадъците да отиват в една кофа. Който посети Федералната република, ще се увери в следното: За германците работата измества удоволствията, а сортирането на боклука е главна особеност на техния бит.

    “Когото преди 15 години се установих в Германия, отпадъците се изхвърляха в една кофа. Вероятно няколко месеца по-късно бе даден старт на политиката за рециклиране, която предвижда разделно събиране на отпадъци”, спомня си сънародникът ни Стефан Гърков. Така кофите за боклук в германската къща стават три: за хартия, за пластмаса и отпадъци. В стремежа си обаче да оползотворява боклука на максимум германското правителство решава да въведе нов ред в коша за общите отпадъци. Така преди няколко години германците бяха принудени да предвидят място в кухните си за още една кофа, предназначена за материал за компостиране. Става дума за градински и хранителни отпадъци, които биха могли да бъдат използвани за производството на торове.

    Макар че изглежда елементарно, разделното събиране на отпадъци в Германия никак не е лесна работа. Четирите кофи могат без проблем да те направят разноглед, тъй като без предварителна подготовка няма как да знаеш, че леко омазнената хартия отива в кофата с общия отпадък, а не с хартията, а празната кутия цигари се хвърля в жълтия чувал с пластмасовите опаковки.

    “За изхвърлянето на боклука си има указания. Това започва да се учи още в училище и германците знаят от малки, че отпадъците могат да се рециклират, за да се използват отново”, добавя Стефан.

    Ако си мислите обаче, че с четирите кофи се изчерпва разделното събиране, се лъжете, при това жестоко. Празните пластмасови бутилки от безалкохолни напитки се събират на отделно място, тъй като се връщат в магазините като амбалаж. “25 евроцента получаваш в магазина за върната пластмасова бутилка и всеки има интерес да получи тези пари”, казва още нашенецът. Това обаче не важи за всички пластмасови бутилки. Специален знак показва дали бутилката е за еднократна употреба и ако това е така, тя заминава в жълтия чувал. Стъклените бутилки от бира също се изкупуват обратно, без значение дали са купени пълни от същия магазин. Празна бутилка срещу 15 евроцента. Иначе останалите стъклени отпадъци също се сортират. За стъклото има предвидени три контейнера – за бяло, кафяво и зелено стъкло. Контейнeрите се намират на няколко определени места в кварталите, като за изхвърлянето също има регламент. То е възможно от 8 до 20 часа, като в неделя е забранено. Идеята е да се уважава спокойствието на живеещите в близост, тъй като при изхвърлянето на стъклото се вдига шум. За спазването на правилата следят видеокамери. До контейнерите за стъкло има и такъв за дрехи. В него могат да се изхвърлят годни за носене дрехи и обувки, както и запазено спално бельо. Всичко трябва да бъде опаковано в найлонови торби. Не се допуска хвърлянето на скъсани дрехи, както и остатъци от платове.

    Събирането на останалия боклук също е регламентирано. Кофите с хартия, общи отпадъци и хранителни отпадъци се изхвърлят в контейнери пред дома. Жълтата кофа с пластмасата се събира веднъж на три седмици, като се оставя пред входа. Липсата на съвест при разделното събиране на отпадъците не се толерира. Решилите да не спазят правилата със сигурност не го повтарят. “Домоуправителите следят и дебнат какво изхвърляш. Едно от наказанията е да не ти вземат боклука и да ти го оставят пред вратата. Има и санкции, че не си в състояние да разделиш боклука и не знаеш какво трябва да сложиш в жълтия чувал например”, обяснява изпатил си наш сънародник.

    Стриктното разделяне на боклука в Германия не е даденост, а навик, придобит благодарение на контрол и глоби. В сайта на Щутгарт е записано, че който не изхвърля отпадъците на определените за тази цел места, вреди не само на околната среда, но и на самия себе си. Нарушителите се санкционират с глоба от 10 до 50 000 евро в зависимост от провинението. С глоба се наказва също горенето на боклук, изхвърлянето на отпадъци в гората, както и хвърлянето на фас. За изхвърлена дъвка може да олекнете с от 20 до 100 евро, тъй като почистването й от асфалта изисква специална химия и апаратура. Свидетелите на подобни “престъпления” пък се задължават да сигнализират в полицията.
    “Бъркането в джоба води до превъзпитание”, твърдят германците, обяснявайки, че контролът и глобите ги карат да се съобразяват с наредбите. А именно спазването на правилата обясняват и фактите. Според данни на Евростат от тази година Германия се справя най-добре с оползотворяването на отпадъците. Само 1% от боклуците се депонират на сметищата, 45% се рециклират, 17% се компостират и 37% се изгарят.

    Опитът на Германия в управлението на отпадъците определено може да бъде пример за следване, а и не трябва да се забравя, че отношението към боклука също е критерий за степента на развитие на едно общество.”

    http://www.standartnews.com/svyat-evropeyski_sayuz/evro_za_smet-200464.html

  2. Това, че кмета и компания са си зарязали работата в петък и чистят парка „Стратеш” не е никаква новина.

    Новина е Майкъл Блумбърг кмета на Ню Йорк да си зареже работата в петък и да чисти Сентръл парк .

  3. Лошото е, че никога няма да изчистят площада от храма на сатаната.

  4. http://www.youtube.com/watch?v=PiBOg5jTJQs
    «Город давно пора очистить от мусора. Мусор в моем понимании — это образ всего того, что загрязняет Москву и в духовно-нравственном, и в культурном, и в санитарном плане».

Comments are closed.