Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова влиза в състава на Националния съвет по нематериално културно наследство. Това става ясно от получената на 28.09.2018 г. заповед на министъра на култура на Боил Банов в Община Ловеч.

В състава на Националния съвет влизат 15 души, между които са проф. Мила Сантова, доц. д-р Анна Щърбанова, директорът на РИМ – Русе, Николай Ненов, Ирена Тодорова от ЮНЕСКО и други. Председател е Амелия Гешева – заместник-министър на културата.

Националният съвет по нематериално културно наследство e постоянно действащ орган към министъра на културата с експертно-консултативни функции. Съветът осъществява своята дейност в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство и Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

4 коментара

  1. Това е поредното управленско недоразумение и доказателство за неумението и нежеланието да се работи адекватно за просперитета на културата в България.
    Какви са професионалните знания и експертно-консултативният потенциал на Корнелия Маринова, която има само тапия по биология, в етнологията и фолклористиката/ това е всъщност т.нар. нематериално културно наследство/??
    Вероятно е предложена и избрана заради впечатляващия й опит с тостове, байраци, с наивистични и неканонични икони и кръшни ситни хорца по села и паланки- на сборове, софри и седенки, отразени напоително със снимков материал в дебелото й портфолио?!
    Мигар няма в Ловеч доказан професионалист в музейното или читалищното дело, който с вещина и достойно да представи общината ни в този Национален съвет по нематериално културно наследство?
    Аз на прима виста се сещам поне за 3-4 -ма такива наши съграждани.
    Срам и позор за целия слугинаж в ПресЦецъра на Общината, който е бил доброволно въвлечен в тая плитка интрига за безполезното и напълно безсмислено членство на Корнелия Маринова във въпросния Съвет! Поредната проформа и симулация на управление, уви…

    1. Биология+културно-историческо наследство … И прословутото членство на ловешкия кмет биолог в Съвета по нематериално културно наследство трябва да влезе в учебника за 1-ви клас- като доказателство за безпрецедентна житейска материална отвсякъде симбиоза

  2. Кметът се е наредил сред професори и доценти, но няма шанс да поумнее.

Comments are closed.