Велосипедистите носят отговорност наравно с останалите участници в движението, припомни кметът на  Община Ловеч Корнелия Маринова по време на пресконференция на 14 септември. В емоционалното послание преди началото на учебната година и по повод някои произшествия напоследък, кметът призовава:

Уважаеми госпожи и господа, скъпи деца и младежи,

Ние, останалите участници в движението и особено пешеходците, разбираме много добре, че без необходимата инфраструктура е трудно да се изисква много от Вас, които летите на велосипеди, ролери, ховърбордове и други безшумни превозни средства.

В Община Ловеч се получават сигнали от граждани за случаи на безразсъдно колоездене. Често това става в тъмните часове на денонощието, правят се рискови спускания извън алеите на парка „Стратеш“, което плаши разхождащите се граждани. Не бихме искали да се стига до трагичен случай, какъвто стана в началото на седмицата във Варна. Затова Ви обръщаме внимание на следното.

Когато се движите и особено когато пресичате улица, извадете слушалките с музика от ушите си. Тогава има по-голям шанс да забележите приближаващата се кола, а шофьорите да спрат.

Като участници в движението Вие носите отговорност наравно с останалите участници – шофьори, пешеходци, пътници в превозното средство. Длъжни сте така да контролирате своето поведение, че да не застрашавате и да не предизвиквате пътно произшествие. Помнете, че като водачи Вие сте приравнени с шофьорите на автомобили.

Имаме обновен център на града, но напомняме, че центърът е пешеходна зона и не може в нея да създавате риск за разхождащите се граждани. Задължително е да ползвате велосипеди само там, където е разрешено.

Горещото ни желание е да запазите себе си и останалите участници в движението – особено ако сте на крехка възраст. Желателно е родителите да бъдат по-бдителни, а родителският контрол да бъде засилен, особено вечер и сега, в началото на учебната година. Защото лятото отмина, денят става по-къс, имаме ранно свечеряване, а децата нямат фарове.

Бъдете внимателни и спазвайте Закона за движение по пътищата!

4 коментара

    1. не ми офффкай!веднъж и тая да каже нещо смислено!!за липса на светлини и сигнализация в Европа глобяват!Тука карат пияни и не спазват ни знаци,ни правила!!

    2. Vladi Gechev ….и тя като им направи забележка и те веднага ще си вземат поука…ай стига бе

    3. кво се разхождат извън обособените алеи, кво искат да срещнат там, мечка?

Comments are closed.