Святата саможертва на Васил Левски увеличава обема на българското в България, каза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на гражданското поклонение пред паметника на Апостола в Ловеч.

Ораторът припомни мисълта на Шилер, че понякога за да обясниш един исторически момент, трябва да призовеш на помощ цялата световна история. „Левски е точно такъв случай. Трябва да знаем за величието на Първата българска държава, за Златния век на цар Симеон Велики. Трябва да сме почувствали тежестта на петвековната орисия на поробения български народ. Само така можем да оценим мащабите на неговия подвиг“, каза кметът Корнелия Маринова.

На 18 юли вечерта гражданите на Ловеч отбелязаха 182 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, останал в историята като Апостола на свободата. Да се поклонят пред неговия най-голям паметник у нас дойдоха ръководството на Община Ловеч, Ловчанският митрополит Гавриил, представители на военните, партиите и институции. Тук бяха председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметовете на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование Ловеч, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието Ловеч.

Сред гостите бе и генерал-майор Красимир Кънев, директор на Щаба на отбраната.

Тържеството започна с военен ритуал, а по-късно имаше и минута мълчание и свеждане на глави в памет на Левски.

Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил, който преди това отслужи панихида за Апостола в близкия храм “Успение Богородично”. Официалните лица и гражданите накрая поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

След това програмата продължи при вход свободен с „горещия“ спектакъл на Николина Чакърдъкова, Боби Шапков и Неврокопския танцов ансамбъл на сцената в средновековната крепост. Публиката се наслади на двучасов концерт, като мнозина се хванаха и на хорото. Известната изпълнителка на родопски и македонски народни песни благодари на Община Ловеч и лично на кмета за поканата да пее на този голям празник. Концертът завърши с бунтовната песен „Кой уши байряка“.