Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави жителите на село Лешница, община Ловеч, по случай Празника на народното творчество и занаяти. Тържеството на 14 юли, събота, бе по повод навършването на 140 години от заселването на селището.
„Всички тачим нашата история и се връщаме към миналото с преклонение и това ще ни води и занапред. Нека ценим волята и усилията на местната власт, да вярваме в силата, добротата и интелигентността, да се справяме с трудностите. Честит празник и нека Бог ни помага!“ С тези думи кметът Корнелия Маринова се обърна към присъстващите, след което подари на местната църква икона на Иисус Христос.
В началото на празника историята на селото бе припомнена чрез художествена програма. Лешница има интересно минало. Вторият живот на селото започва след Освобождението през 1878 г., когато турското население избягало. Тогава заселници от опожарения по-рано Троян и околните села слизат по поречието на Осъм и остават в Лешница.
Дамян Дамянов, кметски наместник на селото, представи останалите гости. Сред тях бяха зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, кметът на Троян Донка Михайлова, олимпийският шампион Александър Томов (борец в стил класическа борба, женен за ловчалийка), кметовете на селата Българене, Сливек и Старо Стефаново.
Празникът продължи с художествена програма на групата за фолклор „Балкански огън“, с народни хора и празнична трапеза. В парка беше организирана изложба от рисунки, керамика, стари фотографии.