Кметът Корнелия Маринова откри на 26 септември конференцията „Ловеч в българското културно пространство“ (25 -28 септември), която се провежда в Ловчанско читалище ”Наука – 1870 г.” В приветствените си думи кметът подчерта две особености на нашето културно наследството. Първата особеност е, че то е живо и се развива като част от съвременния облик на града. Второ – Община Ловеч работи активно за обработката на близкото минало, за приобщаването към културното пространство на места, събития и личности, които все още не са припознати като част от нашето културно пространство.

Кметът на Ловеч благодари за сътрудничеството на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” при СУ „Св. Климент Охридски” с Регионален исторически музей – Ловеч.

За мястото и ролята на Ловеч в културното пространство говори Капка Кузманова, директор на РИМ – Ловеч.

Научният ръководител на форума проф. днф Боряна Христова нарече Ловеч „град с ръкописни съкровища“, които са почти напълно непознати на науката. Тя благодари на музейните работници, че са съхранили това богатство.

На откриването присъства и заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов.

Конференцията е първа стъпка от един огромен проект, наречен „Наследство БГ“ с 12 водещи културни институти в цялата страна, а Ловеч е първият град, в който има събитие.

Според информация в медиите отпуснатата европейска финансова помощ за „Наследство БГ“ е 29 785 549.49 лева, а срокът за изпълнение е 70 месеца – от 28.02.2018 до 31.12.2023 г.

Програмата на конференцията в Ловеч включва 18 научни съобщения и презентации с много широк диапазон – и времеви, и географски. Има дори тема за Ловешко в топонимията на Антарктида, представена от доц. д-р Десислава Лилова. Всички доклади ще бъдат издадени след конференцията и така ще стигнат до широк кръг специалисти.

Модератори на отделните панели са доц. д-р Илко Пенелов, проф. д. изк. Симеон Недков, доц. д-р Милена Миланова и доц. дфн Цветанка Панчева.