Като добра нова практика определиха посещенията по общини на областния управител кметовете на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и на Ябланица Найден Найденов. Те приветстваха  решението на Виктор Стойчев да се запознае със спецификата и проблемите на място. И в Тетевен, и в Ябланица областният управител увери, че ще поддържа с кметовете добра комуникация и взаимодействие в името на развитието на общините и региона и в интерес на гражданите, за да чувстват те стабилност и подкрепа от държавата.

На срещите бяха обсъдени ковид ситуацията, финансовото състояние на общините, предстоящото приемане на държавния бюджет за 2022 г., затрудненията, породени от завишените цени на електроенергията. Коментирано бе още къде областният управител би могъл да съдейства на кметовете.

Д-р Бояджиева поиска подкрепа за реализиране на ремонт на участък от републикански път, преминаващ през града, с подмяна на водопровод. В Тетевен имат нужда и от средства за цялостна подмяна на амортизираната ВиК мрежа, за изгребване и укрепване на речните корита в града и в селата Глогово и Градежница.

Основното, което посочиха като очакване за подкрепа в Ябланица, е пещерата „Съева дупка“. Природният феномен е даден за управление още преди 60 години на БТС. Идеята на кмета Найден Найденов е пещерата да бъде предадена на общината, за да развие тя туризъм, включително и обучителен, да подобри инфраструктурата в този най-голям карстов район в страната, да изгради Музей на карста. Две искания за това са внесени преди години в МРРБ и МС, включително с подписка на жители от с. Брестница, на чиято територия е пещерата.

Сред другите планове на кмета на Ябланица са газифициране на обществените сгради, ремонт на улици с подмяна на водопровод, част от които вече се реализират.

Виждам инициативността на кметовете, имате и подготвени проекти, може да разчитате на пълната ми подкрепа, заяви на срещите Виктор Стойчев. Той увери, че със сегашните му обиколки по общини контактите не приключват, а кметовете може да разчитат по всяко време на съдействие в рамките на пълномощията му. Няма да се отклоня от желанията на местните общности, сътрудничеството ни ще продължи в интерес на хората и според закона, изтъкна областният управител. Това, на което ще държа най-много, е в реализираните проекти да няма никакви съмнения за корупционни практики, каза още той.

Следващата седмица Стойчев продължава срещите си с ръководителите на териториалните структури.