Силно обръщение във фейсбук на Кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова към някои млади хора предизвика реакциите на читателите. Само за 12 часа посланието стигна до стотици читатели. Кметът на Ловеч редовно използва своя профил в социалните мрежи за да повдига актуални теми. Този път вниманието е към някои хулигански прояви на млади хора. „Нека не се срамувате от постъпките си, които в интернет остават завинаги“, призовава Маринова.

Следва пълен текст на обръщението:

Като кмет на Община Ловеч винаги съм се отнасяла с разбиране към проблемите на младите хора. Отделни хулигански прояви в последно време обаче будят основателно безпокойство. Идват сигнали както от определени институции, така и от социалните мрежи. Група деца с тротинетки карат бързо по алея „Баш бунар“ и ПЛЮЯТ по разхождащите се граждани. Деца с велосипеди и тротинетки препускат БЯСНО по централната градска част и се държат грубо, дръзко с минувачите, били „недосегаеми“, защото са „непълнолетни“. Скачат в шадраваните, ХВЪРЛЯТ вътре камъни. Други СЕ КАТЕРЯТ по паметниците в центъра на града, което, освен че е опасно за тях, може да наруши целостта на монументите…А и за това ли са поставени?

Разбирам, че тяхната индивидуална активност ги води към поведение, което, обаче, е далеч от общоприетите норми. Навярно те намират удовлетворение във вътрешно психологически план. Навярно си мислят, че така са по-оригинални – чрез провокации, на границата на закона.

Потърпевши хора се обръщат за помощ и мерки към нас в общината. Ние не бягаме от нашата отговорност и вземаме отношение.

Но не е ли това въпрос най-вече на домашно възпитание?

Кой, ако не родителите, трябва да са пример?

Питам се децата така ли се държат вкъщи със своите родители?

Драги родители, интересувате ли се от публичното поведение на вашите деца? Говорете с тях. Какво мислят по този проблем? Как трябва да се държат, когато станат свидетели на подобни хулигански прояви?

Младите искат да са оригинални, което е чудесно!

Има толкова много други сфери, където това се толерира – изкуството, спорта, науката…

Мен са ме учили да се държа с хората така, както искам те да се държат с мен. С неприлично поведение може да си ОК в малка група, но получаваш справедлив упрек от хората.

Скъпи млади хора,

Само след няколко години ще търсите своето достойно място в това общество. Нека не се срамувате от постъпките си, които в интернет остават завинаги.

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч