parkingmldom1310141Предложение за отдаване под наем на паркинга зад Младежкия дом, имот, публична общинска собственост, ще обсъдят на заседанията си следващата седмица постоянните комисии по общинска собственост и по бюджет и финанси. То е на кмета Минчо Казанджиев.

     Паркингът е обособен през 2010 г. като елемент на уличната регулация след одобрено изменение на подробния устройствен план – план за регулация на АИР „Вароша“. В него има 15 паркоместа.

     Необходимостта от сигурност и опазване на автомобилите на гостуващите в Ловеч предполага паркингът да бъде охраняем и с оглед на необходимите средства за организиране на денонощното му охраняване е целесъобразно имотът да бъде отдаден под наем, се посочва в предложението. Съгласно Закона за общинската собственост свободни имоти или части от тях, публична общинска собственост, може да се отдават под наем за срок от десет години след решение на общинския съвет.  Отдаването под наем на конкретния имот не е предвидено в Програмата за управлението и разпореждането с имотите, общинска собственост, през 2014 г., затова кметът предлага тя да бъде актуализирана с включването на имота в Приложение № 1.

     Кметът предлага имотът да се отдаде под наем за денонощен охраняем паркинг с 15 паркоместа чрез провеждане на публичен търг за срок от десет години. Началната тръжна наемна цена да бъде определена на 160 лв.

     Решение ще вземе общинският съвет на сесията си на 16 октомври.

4 коментара

  1. При приход от под 100 лв на месец, кой би дал 160 само за наем?Да не говорим, че ще трябва да се назначат най-малко 3-ма работника, ако искат да е денонощен, т.е. 3 заплати, най-малко по 340 лв + допълнително осигуровки. Паркинга трябва да се освободи, защото при това положение в работно време почти никой не спира на него.

  2. „Съгласно Закона за общинската собственост свободни имоти или части от тях, публична общинска собственост, може да се отдават под наем за срок от десет години след решение на общинския съвет. Отдаването под наем на конкретния имот не е предвидено в Програмата за управлението и разпореждането с имотите, общинска собственост, през 2014 г., затова кметът предлага тя да бъде актуализирана с включването на имота в Приложение № 1.”

    С решение на Общински съвет Ловеч въпросният паркинг е предоставен на БД” СКОРС” (от тази година се нарича отдел ” СКОРС”). Имота не попада в категорията „свободни имоти общинска собственост” и това е основанието да бъде включен в Приложение № 1 на Програмата за управлението и разпореждането с имотите, общинска собственост, през 2014 г.

    Едва когато с решение на общински съвет се отнеме правото на отдел ” СКОРС” да ползва този имот, той ще стане „свободен” и тогава ще има законово основание имота да бъде изваден от Приложение № 1, за да може да бъде отдаван под наем.

    Този паркинг, а така също и паркинга срещу него се обслужват от един служител на отдел ” СКОРС”, при отдаване на този паркинг под наем, другия от кой ще се обслужва – от един или ”половин” служител ?

    Аз съм „ЗА” денонощен паркинг в Ловеч, но предложението за такъв паркинг следва да кореспондира със законовите разпоредби, а също така и с актовете на ОбС Ловеч.
    За горното предложение на кмета може да се каже, че нито е законосъобразно, нито кореспондира с действащите актове на общински съвет.

  3. “РЕШЕНИЕ № 599 от 26 януари 2006 г. Относно:Актуализиране на базисните месечни цени за отдаване под наем на общински нежилищни имоти в Община Ловеч.

    1.10. ГАРАЖИ И ПАРКИНГИ:
    1.10.1.За гараж – 1 бр./месец 20,00
    1.10.2.Охраняеми открити паркинги:
    = за 1 бр.паркоместо до 12 кв.м. на месец 6,00
    = за всеки следващ кв.м. на месец по 0,50
    1.10.3.Охраняеми покрити паркинги:
    за 1 бр. паркоместо до 12 кв.м. на месец 7,60
    за всеки следващ кв.м. на месец по 0,65”

    На какво основание кмета е определил и предлага цена от 160 лв. за отдаване под наем на 15 паркоместа за денонощен охраняем паркинг, след като в приетата тарифа на базисните месечни цени за отдаване под наем на общински нежилищни имоти в Община Ловеч няма определена цена за отдаване под наем за ДЕНОНОЩЕН охраняем паркинг от Общински съвет Ловеч.
    Нещо повече, от така определената цена излиза, че за 24 часа за едно паркомясто от 13.2 кв.м (като в случая) е определена цена от 0.36 лева (тридесет и шест стотинки на ден), което е по-малко от ДВЕ стотинки на час. Всеки сам може да си направи извода, как , защо и за кого кмета е определил такава цена.

    1. Не задавай въпроси на които знаеш отговора. Защото пак ще се облажи някой другарче на кмета дето му е началник.

Comments are closed.