Ръководителят на екипа, изографисал катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, проф. Владимир Аврамов, зам.-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ръководител на Катедра “Стенопис”, бе удостоен с най-високата награда на Ловчанската епархия – ордена на светите новоселски мъченици. Връчи му го лично Ловчанският митрополит Гавриил на тържествена церемония по случай приключилото изографисване на храма. „Слава богу, че господ ни прати художници, които направиха неща, които ще останат за векове в Ловеч, и хората от България и чужбина ще идват да се наслаждават на тази духовна красота“, заяви Владиката.

Той добави, че този храм е „може би най-прекрасно изрисуваният съвременен храм в България, а и не само“. Митрополитът припомни, че за изграждането на храма със средства е помогнала държавата, частни дарители, а миналата година и Община Ловеч, предоставила 50 хил. лв за довършването на стенописите.

„Чест и почитания за това място, това малко чудо, сътворено благодарение на вашата вяра, любов и упорство. Вие сте направили не правилния избор, а най-правилния избор с избирането на този екип да изографиса храма.“ С тези думи се обърна към Негово Високопреосвещенство кметът на Община Ловеч Страцимир Петков. Той поздрави за делото и проф. Аврамов, изтъквайки, че „за да се случи това и да имаме този уникален, различен и същевременно каноничен храм, човек трябва да вложи разум, талант и душа“. По-късно на церемония в Общината Петков връчи на проф. Аврамов знака на кмета с благодарност и уважение.

„Тази катедрала е своебразен кивот, разпространител, но и пазител на вярата“, каза ръководителят на екипа зографи. Той отправи апел това нейно единство да е двупосочно: „Нека не само той ни закриля, нека всички ние да пазим храма си, за да остане навеки като богопомазано, теологично, естетично, етично и дълбоко хуманно средище не само на българското православие, но и на световното“.

Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч е най-новият и единствен митрополитски катедрален храм в България, осветен през последния близо век. Той е и най-големият като застроена площ след столичния “Александър Невски”. Строителството започна през 2005 г., през 2014 г. бе осветен приземният храм, а официалното освещаване на катедралата бе през 2017 г. В продължение на 11 години тя бе изографисвана от екипа на проф. Аврамов по спечелен от него проект в конкурс на Светия синод на Българската православна църква. Екипът е изографисал над 3500 кв. м площ с повече от 7000 обекта.

В церемонията се включиха още зам.-кметовете на Ловеч д-р Алдин Начков и Цветелин Винчев, художниците, изрисували храма, миряни. Преди това света литургия отслужи Ловчанският митрополит.