Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести съдържа мерки за превенция на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, диабет и хронични белодробни болести. Тя е приета с решение на Министерски съвет от 2013 г. и продължена през 2021 г. Цялостното развитие на програмата през годините показва, че това е работеща програма, която постига резултати.

Стратегическата цел на програмата е да продължи подобряването на здравното състояние на населението чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и дългосрочни последствия за здравето от най-често срещаните хронични незаразни болести – Сърдечно-съдови; Хронични белодробни болести; Онкологични заболявания; Диабет.

Със заповед на Министъра на здравеопазването във връзка с изпълнение на дейностите за 2024 г. по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. на Регионална здравна инспекция Ловеч е възложено да извърши организиране на скринингови кампании, финансирани от Министерство на здравеопазването за диабет тип 2, белодробни болести, рак на маточната шийка и рак на млечната жлеза:

В изпълнение на заповедта на Министъра на здравеопазването РЗИ Ловеч сключи договори за извършване на скрининговите изследвания със следните лечебни заведения:

МБАЛ ЕООД гр. Троян

Диабет тип 2 – за лица над 18 години

Рак на маточна шийка – за жени на възраст от 20 до 49 години

 

Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести гр. Троян

Белодробни болести – за лица над 40 г.

„АИП за СМП по хирургия – Д-р Дяков“ гр. Ловеч  

Рак на млечна жлеза  – за жени на възраст от 30 до 69 години

 

Прегледите  ще се провеждат от 01.10.2024 г. до 12.11.2024 г. и са безплатни за  желаещите без оглед на здравно-осигурителният им статус.

 

Очакваните резултати от прилагането на скрининговата кампания през 2024 г. са:

– да се намали смъртността чрез ранно откриване и ранно лечение на заболяването;

– да се намали честотата на заболяването чрез откриване и лечение на неговите предшественици;

– да се намали тежестта на заболяването чрез ранно идентифициране и предлагане на ефективно лечение.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.