В динамиката на модерния високотехнологичен свят удобните вендинг автомати са важна част от забързаното ежедневие на съвременния човек. Това е и причината много изследвания да показват ръст в потреблението на такива услуги в глобален мащаб.

Платформата за пазарни проучвания ReportLinker обявява най-новите данни за растежа в сектора в публикувания Доклад за глобалния пазар на операторите на вендинг машини за 2023 г.

Какво показват данните?

Регионите, обхванати в доклада, са Северна и Южна Америка, Източна и Западна Европа, Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския регион и Африка.

Едно от заключенията е, че основните видове вендинг машини все повече се използват в търговски обекти и в офиси, подобрявайки достъпността на продуктите и естетиката на мястото. Поради променящия се начин на живот на градското население бързото доставяне на продуктите е изключително важно удобство за потребителите и стимулира растежа на пазара.

Очаква се през прогнозния период 2022-2027 г. да се регистрира CAGR (индекс за темп на растеж) от 6,5%. Индустрията за търговия на дребно също е повлияна, като например през първото тримесечие на 2022 г. продажбите в САЩ са увеличени с 3,7% в сравнение с края на 2021 г.

Предвид все по-голямото търсене производителите на вендинг машини разработват нови технологии, биометрия и IoT (Internet of things) с цел по-голяма ефективност и сигурност.

Данните показват, че най-предпочитани са вендинг машини за напитки и хранителни продукти, а основните места за използването им са в търговските сектори, офиси, магазини, хотели, образователни институции и др. По данни на Европейската вендинг асоциация оборотът на тази индустрия само в Европейския съюз е 16 милиарда евро, реализиран от потреблението на над 85 000 служители в около 10 000 компании.

Очакванията са операторите на вендинг машини да бъдат стимулирани от растящото търсене на напитки и леки закуски. Например автоматите в Япония са 5 милиона, а в САЩ – над 4,6 милиона. Заетите съвременни хора много по-лесно и бързо пазаруват неща в движение – предимство, което помага за все по-големия растеж на пазара.

Водещи тенденции

Отчитайки бума в търсенето на вендинг услугите, производителите на автоматите се фокусират върху разработване на все иновативни продукти. Пример за това е машината с роботизирана система, приготвяща бургери от прясно говеждо месо за впечатляващите 6 мин.

Инженерите залагат още и на безкасовото плащане, IoT, AI и осигуряване на голям обем от данни, за да се подобри удобството и продажбите. В Австралия и Нова Зеландия машини на Coca-Cola вече приемат биткойн, а компанията провежда експерименти с изкуствен интелект, така че създадените уреди да се нуждаят от далеч по-малко човешки контрол.

2022 е годината, в която шведска компания пуска автомати за обратна продажба, позволяващи сортирането и рециклирането на използваните бутилки от напитки. От реверсивните вендинг машини потребителят получава ваучер за награда и различни кредити.

В същата година във френския град Шарант ресторант поставя автомат за продажба на гурме ястия.

Вендинг производителите стават все по-креативни, предлагайки на потребителите си машини, които продават почти всичко, включително и лекарства без рецепта и продукти за лична хигиена, бельо и др. От юни 2023 г. благодарение на поставен здравен автомат жителите на Ню Йорк могат да се снабдят дори с животоспасяващи медикаменти, противодействащи на ефектите от прием на наркотици.

Това са само единични примери за необятните възможности на вендинг индустрията. Всички проучвания показват, че вендингът ще се настанява все по-трайно и сигурно в живота на милиарди хора по света – пазарът на този тип оператори се очаква да нарасне през 2023 г. до 42,36 милиарда долара от 37,99 милиарда през 2022 г.

Мащабите на производство, променените модели на потребление и безспорното удобство при пазаруване правят присъствието на 24-часовите машини истинска необходимост. Все по-енергоспестяващи, многофункционални и интелигентни, тенденцията е сочи, че близкото бъдеще ще ни предложи едно наистина уникално потребителско преживяване.