Вече сте готови да започнете да създавате своя уебсайт, след като сте резервирали име на домейн. Поздравления! Сега може би се чудите защо е необходимо да плащате за уеб хостинг. Това поражда следното питане: Какво е уеб хостинг? Защо ми е необходим и той?

Когато искате да стартирате бизнес в реалния свят, се нуждаете от физическо местоположение, за да създадете, съхранявате и продавате своите стоки. Когато създавате уебсайт в цифровия свят, важат същите насоки.

Вашият уебсайт се състои от редица файлове, изображения и HTML код, когато стартирате онлайн бизнес. Тези файлове се нуждаят от място за съхранение и място, което да наречете свой дом. Файловете Ви просто ще стоят на компютъра Ви, без никой да ги види, ако нямате онлайн дом за тях. Хостинг компанията предлага място на уеб сървъра, където да се съхраняват всички Ваши файлове, и отговаря за доставката на файловете на Вашия уебсайт веднага щом браузърът въведе името на Вашия домейн.

Точно както бихте наели физически магазин за Вашата компания, когато плащате с promo code jump.bg за хостинг услуги, Вие просто наемате място за съхранение в интернет.

Името на домейна – що е то

Нека първо да обсъдим имената на домейни, преди да навлезем по-дълбоко. Когато за пръв път обмисляте да стартирате онлайн бизнес, сте закупили име на домейн. Онлайн адресът на Вашия бизнес е неговото име на домейн.

Помислете за това по следния начин: ако наемате пространство за физическото местоположение на компанията си, бихте предоставили на клиентите си уличен адрес, за да могат да Ви намерят. Клиентите получават Вашето име на домейн, когато им наемете пространство в интернет.

Всеки път, когато някой въведе Вашето име на домейн, се генерира IP адрес. След това хостинг компанията намира всеки файл, свързан с Вашия IP адрес, и връща всяко изображение, видео и дума, които съставляват Вашия уебсайт.

Всяко име на домейн е различно, точно както всеки уличен адрес. Всеки път, когато стартирате нов уебсайт, имате възможност да изберете име, което идеално да отразява Вашата марка.

 

Как да изберем хостинг компания

При избора на доставчик на хостинг услуги трябва да се вземат предвид различните възможности за избор. Ето няколко неща, за които трябва да помислите, когато избирате място за хостване на Вашия уебсайт.

– Какъв вид уебсайт изграждате: блог, портфолио, електронна търговия и др.

– Колко честотна лента е необходима за работата на Вашия уебсайт, в зависимост от вида на уебсайта?

– Възможно ли е да се създадат имейл акаунти за Вашия домейн?

– Какви видове хостинг опции се предлагат?

– Предлагат ли се от тях SSL сертификати?

 

Видове уеб хостинг

Публичен хостинг

Най-популярната форма на уеб хостинг – споделеният хостинг, е подходяща за повечето собственици на онлайн бизнес. При споделения хостинг множество клиенти споделят пространство за съхранение на стабилен сървър. Предимствата на споделения хостинг включват следното:

– Икономичност – наемането на цял сървър е по-скъпо, отколкото споделянето на пространство на един.

– Удобство – Вашият сървър вече е създаден, организиран и лесен за използване, а хостинг доставчикът се грижи за цялата поддръжка и актуализациите на сигурността вместо вас.

 

Специализиран хостинг

Ако изберете пакет за специализиран хостинг, получавате сървър само за себе си, а не споделяте пространство. Специализираният хостинг има следните предимства:

– Персонализиране – можете да променяте хардуера и софтуера, за да отговарят на вашите конкретни изисквания.

– Неограничени ресурси – цялото пространство за съхранение е Ваше, защото не споделяте сървъра с никой друг.

– Пълен контрол – можете да настроите системата както искате.

 

VPS хостинг

Всички функции на наетия сървър са налични при хостинга на виртуален частен сървър (VPS), но на цената на споделения сървър. По-долу са посочени някои от основните основания, поради които VPS хостингът може да бъде идеален избор:

– Функционалност – VPS хостингът е базиран на cPanel и предлага лесна навигация и редица удобни за ползване инструменти.

– Функции с едно кликване – можете да инсталирате Drupal, Magento и WordPress само с едно кликване.

– Лесна навигация на сайта – лесният за потребителя интерфейс прави управлението на сайта лесно.

 

Хостинг в облак

За най-надеждната услуга там често се смята хостингът в облак. Той черпи енергия от редица ресурси, а не само от дисковото пространство на един сървър, което гарантира, че никога няма да има престой. Други предимства са:

– Мащабируемост – винаги можете да добавите повече място за съхранение в облака.

– Неизмерена честотна лента – няма да се притеснявате, че повреда на сървъра ще доведе до спиране на уебсайта Ви.